Το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle (R91) στέλνει στον Περσικό Κόλπο ο Πρόεδρος Hollande (Vid.)

Την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle (R91) στον Περσικό Κόλπο αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Francois Hollande μετά την τρομοκρατική επίθεση με τους 12 νεκρούς στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι από Γάλλους υπηκόους αλγερινής καταγωγής οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί στην Συρία.

Το αεροπλανοφόρο θα ενισχύσει τις υπάρχουσες γαλλικές δυνάμεις που επιχειρούν από τα ΗΑΕ και την Ιορδανία και βομβαρδίζουν θέσεις της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά της ISIS περιλαμβάνει 9 μαχητικά Rafale, 6 Mirage-2000, 1 ιπτάμενο τάνκερ C-135FR, 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Atlantique-2 και 1 ιπτάμενο ραντάρ E-3F.

Η απόφαση για τον απόπλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου είχα αποφασιστεί νωρίτερα από την επίθεση στο Παρίσι αφού τον ερχόμενο Απρίλιο το πλοίο και τα μαχητικά του επρόκειτο να συμμετάσχει σε άσκηση με τις ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Ινδικό ωκεανό.

Η πρόσφατη επίθεση στο σατυρικό περιοδικό άλλαξε μερικώς τα σχέδια των Γάλλων οι οποίοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την παρουσία του αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή για να εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ στις θέσεις της ISIS.

Η επίσημη ανακοίνωση της αποστολής του αεροπλανοφόρου και των πλοίων που θα το συνοδεύουν στον Περσικό Κόλπο θα πραγματοποιηθεί από τον Γάλλο πρόεδρο στις 14 Ιανουαρίου 2015.

Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύει από το καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων αεράμυνας περιοχής Forbin (D620), την φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου Jean de Vienne (D643), κλάσης Georges Leygues, το πλοίο ανεφοδιασμού στόλου Meuse (A607) κλάσης Durance και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Rubis.

https://www.youtube.com/watch?v=RybjAoh96n0

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.