Αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina έστειλε η Τουρκία στο Κατάρ

Περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στέλνει η Τουρκία στο Κατάρ στο πλαίσιο της πολιτικής της Άγκυρας για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Αραβικό κράτος και της προσπάθειας του Erdogan να προστατεύσει τον βασικότερο χρηματοδότη της χώρας του από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Έτσι μετα την συνεχόμενη αποστολή στρατευμάτων η οποία ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2016 την αποστολή ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ τύπου ACV-15 οι Τούρκοι στην 6η κατά σειρά αποστολή τους στο Κατάρ έστειλαν αυτοκινούμενα πυροβόλα τουρκικής κατασκευής τύπου T-155 Firtina των 155 χλστ/52 διαμετρημάτων.

Η μεταφορά του πρώτου πυροβόλου πραγματοποιήθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-17 Globemaster III της Αεροπορίας του Κατάρ, η οποία διαθέτει τέσσερα συνολικά και έχει υπο παραγγελία τέσσερα ακόμη.

Η αποστολή βαρέως πυροβολικού στο Κατάρ υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να αναπτύξει στην Αραβική χώρα «βαριές» μηχανοκίνητες μονάδες Πεζικού οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τακτικές μονάδες σε μια συμβατικού τύπου ένοπλη αντιπαράθεση.

Η αερογέφυρα που η Αεροπορία του Κατάρ έχει  δημιουργήσει μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ δια μέσω του Ιράν θα μπορούσε άνετα να διακοπεί εάν και εφόσον οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να σταματήσουν την υποστήριξη των τεσσάρων C-17 Globemaster III κάτι που όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πράξει δείχνοντας ακόμη ανοχή στο Κατάρ.

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στο Κατάρ και με μεγάλη ανυπομονησία αναμένονται τα πρώτα από τα 8 F-16C/D που η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει στο Αραβικό κράτος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.