Αυξάνονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες για την κατάσταση στην Ελλάδα

Τις τελευταίες ώρες οι επίσημες αρχές επτά χωρών προειδοποιούν τους πολίτες τους που θα επισκεφτούν την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί και για να έχουν μετρητά μαζί τους.

Πολωνία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο και Σουηδία αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους προς τους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα ή που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.

Τους προτρέπουν να κρατούν περισσότερα χρήματα σε μετρητά εξαιτίας της κατάστασης που επικατεί με τις κλειστές τράπεζες και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Επίσης τους ζητούν να έχουν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες με τις οποίες μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Τα κείμενα με τις οδηγίες αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Στην ανακοίνωσή του το Γερμανικό ΥΠΕΞ τονίζει πως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην χώρα, οι τουρίστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις και «προβληματικά σημεία» και γι’ αυτό καλεί τους Γερμανούς τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους μετρητά.

Τo Foreign Office (βρετανικό ΥΠΕΞ) προχώρησε στην αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα ως προς την ανάγκη οι Βρετανοί τουρίστες να έχουν μαζί τους περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το κείμενο του Foreign Office:

“Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ. Όταν ταξιδεύετε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να παίρνετε περισσότερα από ένα μέσα πληρωμής μαζί μας (μετρητά, χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα). Οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών και της εξυπηρέτησης των ΑΤΜ – σε όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιοριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαιωθείται ότι έχετε αρκετά ευρώ σε μετρητά για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες περιστάσεις και τυχόν απρόβλεπτες καθυστερήσεις.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση προς τους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, παροτρύνοντάς τους να έχουν στη διάθεσή τους μετρητά.

Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, το γερμανικό ΥΠΕΞ ενημερώνει τους τουρίστες πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις και “προβληματικά σημεία”, ενώ τους ενθαρρύνει να έχουν στη διάθεσή τους μετρητά.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.