Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Σουηδίας φέρνουν οι “επισκέψεις” αγνώστων υποβρυχίων στις ακτές της χώρας

Προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σουηδίας οι πρόσφατες “επισκέψεις” υποβρυχίων αγνώστου ταυτότητας σε παράκτιες περιοχές της χώρας ακόμη και κοντά στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.

Το περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο όταν για μέρες ελικόπτερα και πλοία των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων ανεπιτυχώς κυνηγούσαν ένα υποβρύχιο άγνωστης ταυτότητας στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις για την αμυντική επάρκεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist η κυβέρνηση της χώρας πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατα 696 εκατ. δολάρια την περίοδο μεταξύ 2016-2020.

Με τα χρήματα αυτά η Σουηδία θα αναβαθμίσει δύο κορβέτες του Ναυτικού της χώρας, την κορβέτα HMS Gavle και HMS Sundsvall, κλάσης Goteborg, θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία στην νήσο Gotland, θα αγοράσει νέα ελικόπτερα, νέο υλικό εντοπισμού υποβρυχίων, και πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας η ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να αντλήσει συμπεράσματα από το περσινό συμβάν που έφερε σε δύσκολη θέση τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με την αδυναμία τους να εντοπίσουν και να ακινητοποιήσουν το ξένο υποβρύχιο τοπ οποίο όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα ήταν ρωσικό.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Lofven ανέφερε ότι στα χωρικά ύδατα της χώρας έχουν εντοπιστεί από τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 4 ξένα υποβρύχια.

Τα περιστατικά αυτά απέδειξαν ότι η προηγμένη τεχνολογικά και οικονομικά Σουηδία δεν διαθέτει επαρκής δυνατότητες για τον εντοπισμό υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα κυρίως λόγω της εγκατάλειψης του τομέα της άμυνας εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης οτι δεν επρόκειτο να υπάρξει στρατιωτική απειλή μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν, είναι ότι η αποδόμηση του συστήματος άμυνας και ασφάλειας μιας χώρας μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα χρόνο.

Η οικοδόμηση του όμως απαιτεί πολλά χρόνια, προσπάθεια και κεφάλαια. Αυτό το συμπέρασμα το κατανοεί σήμερα περισσότερο από ποτέ η κυβέρνηση της Σουηδίας η οποία ξαφνικά βρέθηκε να απολογείται για την αδυναμία εντοπισμού και αναχαίτισης 4 υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Για την χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων η σουηδική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους, αλλά και πάλι το ποσό που έχει εγκριθεί είναι μόλις το 37,5% του αρχικού ποσού που είχαν ζητήσει οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις για να καλύψουν τις αδυναμίες τους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.