Άγρια εισβολή Αλβανών εθνικιστών σε ελληνικό χωριό της Β. Ηπείρου με τραυματισμούς ομογενών

Εκατό Αλβανοί εθνικιστές εισέβαλαν χτες το βράδυ στο ελληνικό χωριό Δερβιτσάνη στην Β. Ήπειρο και προέβησαν σε βιαιοπραγίες κατα των κατοίκων του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Πρώτο Θέμα” το περιστατικό συνέβη, μετά το τέλος του επίμαχου αγώνα Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι, όταν κομβόι αυτοκινήτων με Αλβανούς που κρατούσαν σημαίες και λάβαρα, εισήλθε στο χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας.

Οι εισβολείς επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητα τους στους δρόμους του χωριού, εκφοβίζοντας τους κατοίκους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr ακούστηκαν και πυροβολισμοί που ερρίφθησαν στον αέρα και προέρχονταν από τους κατοίκους της Δερβιτσάνης οι οποίοι αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους Αλβανούς.

Κάποιοι κάτοικοι της Δερβιτσάνης έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην προκλητική εισβολή των Αλβανών.

Το περιστατικό δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένου ότι ακόμη και ο ίδιος ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στις δηλώσεις του για την αλβανική προβοκάτσια εμφάνισης της σημαίας της “Μεγάλης Αλβανίας” επί τηλεχειριζόμενου μικρού ελικοπτέρου κατα την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας Αλβανίας στο Βελιγράδι, μίλησε για αφιλοξενία των Σέρβων, ενώ δεν θεώρησε χρήσιμο να πει ούτε μία φράση καταδίκης για το επεισόδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το τηλεχειριστήριο του μικρού ελικοπτέρου βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων, στο χώρο όπου κάθονταν Αλβανοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Όλσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το λάβαρο με την “Μεγάλη Αλβανία” που κρεμόταν από το τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο περιελάμβανε την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα!.

Το ζήτημα του αλβανικού εθνικισμού του πλέον επικίνδυνου στα Βαλκάνια, είναι υπαρκτό και επιβεβαιώνεται καθημερινά με προκλήσεις, επιθέσεις και δολοφονίες ακόμη και Ελλήνων μειονοτικών, χωρίς να προκαλεί μέχρι σήμερα την αντίδραση των ελληνικών προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων οι οποίες αγνοούν επιδεικτικά κάθε αλβανική εθνικιστική κίνηση ακόμα και στο εσωτερικό της Ελλάδας, ως αν το θέμα αυτό να μην αποτελεί απειλή για την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου, τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος .

ViaDiplomacy Newsroom