Ακάρ: Έχουμε plan B & plan C για το Ιντιλίμπ

«Ζητήσαμε από τους στρατηγικούς εταίρους μας πολλές φορές να πραγματοποιήσουν μια κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να καθαρίσουν τους τρομοκράτες από την περιοχή των συνόρων μας και τους είπαμε πως έχουμε σχέδιο Β και Γ εάν δεν δεχθούν την προσφορά μας», δήλωσε στην Hürriyet, ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Τουρκία προχώρησε με τη διεξαγωγή της επιχείρησης Ασπίδα Ευφράτη μόνο ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ επίσης δεν δίστασε να διεξάγει το Operations Olive Branch.

«Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει κι άλλη επιχείρηση εάν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Ασαντ δεν αποσυρθούν από τις τουρκικές παρατηρητικές περιοχές μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας της γείτονος, τόνισε πως αυτό δεν ήταν απειλή αλλά η τελευταία επιλογή για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην περιοχή. Ανέφερε δε,  ότι η Τουρκία θα κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο» αν το καθεστώς Ασαντ, προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις στρατιωτικές ενισχύσεις στους παρατηρητές που βρίσκονται σε περιοχές που πρόσφατα κατέλαβε το καθεστώς.

«Το καθεστώς βομβάρδισε αδιάκριτα τους αθώους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να φεύγουν προς τα τουρκικά σύνορα τον περασμένο χρόνο», δήλωσε ο Ακάρ.

«Οι τουρκικές παρατηρητικές θέσεις θα παραμείνουν στην περιοχή σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Ρωσία και οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται».

Ο υπουργός Άμυνας επιπλέον, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ένοπλα και άοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για να ελέγχει συνεχώς την περιοχή. Ακόμη, έθιξε την εκστρατεία δυσφήμισης που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θα στοχεύσει τους Κούρδους στην περιοχή.

«Είμαστε πάντα μαζί με τους Κούρδους αδελφούς μας … Με τον ίδιο τρόπο που ο Ντάσεχ δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ, το PKK / YPG δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους», δήλωσε χαρακτηριστικά, και συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι ο Τουρκικός στρατός στοχεύει μόνο τους τρομοκράτες του PKK / YPG.

 

Κατερίνα Καλεντερίδου