Ακάρ σε Έσπερ για τους S-400: Βρισκόμαστε υπό σοβαρή εναέρια, πυραυλική απειλή

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, το βράδυ της Παρασκευής είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μάρκ Έσπερ. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την άφιξη των S-400 και την δήλωση του ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ο Ακάρ ανέφερε στον Έσπερ ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό σοβαρή εναέρια, πυραυλική απειλή και η αγορά του S-400 δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση.

Είχε προηγηθεί το μήνυμα που έδωσαν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οι επιτροπές στη Γερουσία των ΗΠΑ που είναι αρμόδιες για θέματα άμυνας και ενόπλων δυνάμεων και τις διεθνείς σχέσεις και ανέφεραν ότι, «Καλούμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή του, καλώντας επίσης το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να δρομολογήσει τον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.»

Via Diplomacy