Ακόμη και τις επενδύσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων θέτει σε αμφισβήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την σφοδρότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού έναντι 915 εκατ. ευρώ, με άμεσες επενδύσεις 1,25 δισ ευρώ και την δέσμευση της εταιρείας Lamda Development για επενδύσεις ύψους 5,7 δισ ευρώ, την εκμίσθωση 14 αεροδρομίων στην κοινοπραξία FRAPORT AG-SLENTEL Ltd για 40 χρόνια έναντι 2,15 δισ. ευρώ και την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δις ευρώ, ο βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Απόστολος Αλεξόπουλος προανήγγειλε σε συνέντευξη του σε εφημερίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει και θα επαναπροκηρύξει τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάναθρακες της χώρας.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση τρία ερευνητικά επενδυτικά προγράμματα στην δυτική Ελλάδα οι συμβάσεις των οποίων υπογράφηκαν τον περασμένο Μάιο μετά από διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.

Οι παραπάνω συμβάσεις περιλαμβάνουν την υποχρεωτική πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών-γεωτρήσεων ύψους 78 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Energean Oil και τις κοινοπραξίες Ελληνικά Πετρέλαια – Edison – Petroceltic και Energean Oil & Gas-Trajan Oil, με προοπτική την επένδυση συνολικά 700 εκατ. ευρώ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων των περιοχών αυτών.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για πιθανότητες να βρεθούν μέχρι και 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις τρείς περιοχές, που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα σε βάθος 35ετίας της τάξης των 27 δισ. δολαρίων.

boreholes_only

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 5-8 δισ. δολάρια από τις παραπάνω γεωτρήσεις στις τρείς προαναφερθείσες περιοχές. Από την άλλη πλευρά οι γεωτρήσεις και οι αναγκαίες υποδομές για την αξιοποίηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα θα δημιουργήσουν μόνο στην περιοχή της Πάτρας 1.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

petrolmap-thumb-large

Το πλέον όμως σημαντικό είναι ότι τα παραπάνω επενδυτικά προγράμματα αποτελούν την αρχή της προσπάθειας της χώρας μας να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς της πόρους, αφού το περασμένο Αύγουστο κοινοποιήθηκε η πρόσκληση του ελληνικού κράτους προς τους ενδιαφερόμενους για την πραγματοποίηση ερευνών σε συνολικά 20 τεμάχια στο Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και 3 χερσαίες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές «Άρτας–Πρέβεζας», «Αιτωλοακαρνανίας» και στην «Βορειοδυτική Πελοπόννησο», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ENEL στα μέσα Απριλίου του 2014.

Όσον αφορά τα οφέλη της Ελλάδας από την πιθανή πραγματοποίηση γεωτρήσεων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΕΞΑ Γιάννη Μανιάτη το ελληνικό Δημόσιο, προβλέπεται να εισπράξει από τις εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα ποσοστό επί της αξίας των υδρογονανθράκων τουλάχιστον 4%, φόρο εισοδήματος 20% και φόρο 5% που θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

Παρα το γεγονός ότι η προετοιμασία των παραπάνω διαγωνισμών και αναθέσεων, διήρκησε χρόνια και απαίτησε την αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνογνωσίας, που συνοδευόταν από διεθνείς εκστρατείες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την ακύρωση οποιουδήποτε θετικού αποτελέσματος που έχει επιτευχτεί μέχρι σήμερα, απλά σπείροντες το σπόρο της αμφισβήτησης για την επόμενη ημέρα με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα έργο που απαίτησε χρόνια προετοιμασίας και ανάκτησης της επιχειρηματικής αξιοπιστίας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας των παραπάνω δηλώσεων του κυρίου Απόστολου Αλεξόπουλου αφού ως γνωστό οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν κάθε δήλωση, κάθε ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των στελεχών της, υπό το πρίσμα των εθνικών εκλογών.

Με την αντίληψη ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και το σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για τους νέους διαγωνισμούς εξόρυξης υδρογονανθράκων, θέτοντας σε αμφισβήτηση την διεθνή αξιοπιστία της χώρας.

Δεδομένου ότι οι εργασίες αυτές απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα προετοιμασίας, εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά πάνω από όλα αξιοπιστία, διερωτάται κανείς εάν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τις συνέπειες των δηλώσεων του για το μέλλον χιλιάδων ανέργων στις περιοχές της Πάτρας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων και της Κρήτης.

Με την ανεργία να φτάνει στο 25,5% κάθε μέρα που χάνεται προσθέτει ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ανέργων, που προσδοκούν την ανεύρεση εργασίας σε αυτά τα επενδυτικά προγράμματα, η υλοποίηση των οποίων υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2016 αρχής γενομένης από το κοίτασμα στο Κατάκολο.

Ακολουθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο το 2017, όπου συνολικά θα πραγματοποιηθούν 2-3 γεωτρήσεις συνολικού κόστους 60-105 εκατ. ευρώ και η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα το 2018.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στις δύο παραπάνω περιοχές θα πραγματοποιηθούν με διετή καθυστέρηση, λόγω των αναγκαίων τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που θα πραγματοποιήσουν οι ανάδοχες εταιρείες την περίοδο 2015-2017.

Πάντως εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων είναι θετικά, εκτιμάται ότι η παραγωγή για τα κοιτάσματα στα Ιωάννινα και στον Πατραϊκό Κόλπο, συνολικής δυναμικότητας 300 εκατ. βαρελιών (50-80 εκατ. βαρέλια στα Ιωάννινα και  θα 220-250 εκατ. βαρέλια στον Πατραικό Κόλπο), μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ενώ για το Κατάκολο το 2017.

Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι όλα κυλήσουν ομαλά, ότι υπάρχει συνέχεια του κράτους και ότι επικρατήσει η σοβαρότητα στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι Έλληνες πολίτες έλεγαν ότι τα ξένα συμφέροντα δεν άφηναν την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει. Σήμερα που οι εργασίες για την αξιοποίηση αυτών των πόρων ξεκινάνε, υπάρχουν φωνές που ζητούν την επανεξέταση αυτών των προσπαθειών αναβάλλοντας για το μέλλον σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις που θα έφερναν έσοδα στα Δημόσια ταμεία και θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία.

Τελικά ποιοι εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας οι ξένοι ή εμείς οι ίδιοι ;

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.