Αλεξανδρούπολη: Έφτασαν οι “αντιδράσεις” για τον Χρυσό που θα φτάσουν μέχρι το λιμάνι

Τους τελευταίους μήνες η Αλεξανδρούπολη έχει έρθει στην επικαιρότητα λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν δείξει οι Αμερικανοί και το ρόλο που θα παίξει στην γεωπολιτική και γεωοικονομία το λιμάνι της πόλης.

Στον Στρατηγικό Διάλογο που πραγματοποιήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, η Αλεξανδρούπολη είχε την τιμητική της. Μάλιστα οι συζητήσεις για το λιμάνι της πόλης και τις υποδομές, ήταν μεγαλύτερες σε χρόνο από τι αυτές της Σούδας.

Για την περιοχή υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα. Ρώσοι, Τούρκοι και Βούλγαροι βλέπουν την Αλεξανδρούπολη και την περιοχή ως ένα “προγεφύρωμα” για την επέκταση των συμφερόντων τους στην Ελλάδα

Ένας τρόπος να το πετύχουν αυτό είναι και η επιρροή στην τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Αμερικανοί έχουν πλέον μια καλή σχέση τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία ακολουθεί πιστά την κυβερνητική γραμμή, αλλά και με την τοπική κοινωνία η οποία βλέπει ήδη κάποια, μικρά, οικονομικά οφέλη από τη δραστηριότητα τους.

Αυτή η σχέση θα μπορούσε να χαλάσει, εύκολα και γρήγορα, με την εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει την στήριξή της Αμερικανικής πολιτικής και της κυβέρνησης. Από την άλλη η κοινωνία το επόμενο διάστημα θα έχει την υποστήριξή και την τεχνογνωσία σε μαζικές “αντιδράσεις”. Τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στην περιοχή έμπειροι διαχειριστές σε τέτοιου είδους αντιδράσεις και οι οποίοι προσαρμόζονται ήδη στο Ελληνικό λεξιλόγιο.

Το ερωτηματικό είναι τι είδους αντιδράσεις θα υπάρξουν για το λιμάνι του οποίου οι σχεδιασμοί προχωρούν

ViaDiplomacy Newsroom