Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Μας ασκείται πίεση λόγω Ρωσίας – Απέκλεισαν τον ενάεριο χώρο για τον Λαβρόφ όταν την ίδια ώρα επισκέπτεται χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Σερβίας το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει δει ποτέ τόση υστερία εναντίον της Σερβίας, όπως όταν ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.

Η επίσκεψη τελικά ακυρώθηκε αφού το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία, που υποστηρίζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για να εμποδίσουν την πτήση του Λαβρόφ.

«Φυσικά κάποιος πρέπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Καταρχάς, δεν έχω δει εδώ και πολύ καιρό το είδος της υστερίας που έχει εκτεθεί η μικρή Σερβία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο λόγω της άφιξης του Λαβρόφ. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόση πίεση ασκήθηκε στη Σερβία εξαιτίας αυτής της επίσκεψης», είπε ο Βούτσιτς στο RTS.

Κατηγόρησε την ΕΕ για υποκρισία σχετικά με τη μη συνεργασία με τη Ρωσία, επειδή ο Λαβρόφ σύντομα θα επισκεφθεί την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.

«Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω – πώς ο Βούτσιτς είναι μεγαλύτερος κακός; Θέλετε να το πείτε αυτό στην Τουρκία αύριο επειδή ο Λαβρόφ πηγαίνει στην Άγκυρα;», είπε.

Παραπονέθηκε ότι η Σερβία καταδικάζεται επειδή δεν τηρεί τις κυρώσεις της ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Γερμανία εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

«Και τι έκανε λάθος η Σερβία; Σε ποιον κάναμε κάτι κακό ή μήπως είναι απλώς η άρνησή μας να είμαστε μέρος της αγέλης που προκαλεί πονοκέφαλο σε κάποιον;» ρώτησε.

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη, ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της χώρας του είναι η ένταξη στην Ε.Ε.

«Η Σερβία πρέπει να επισπεύσει στον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί είναι το καλύτερο για τη Σερβία», τόνισε.

Η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι άμεσοι γείτονες της Σερβίας, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Λαβρόφ στο Βελιγράδι τη Δευτέρα.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η απόφαση των τριών χωρών να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους ήταν «άνευ προηγουμένου», αλλά δεν θα επηρεάσει τις καλές σχέσεις της Μόσχας με το Βελιγράδι.

«Συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Μια κυρίαρχη χώρα έχει στερηθεί το δικαίωμά της να ασκεί εξωτερική πολιτική. Οι διεθνείς δραστηριότητες της Σερβίας, που σχετίζονται με τη Ρωσία, έχουν μπλοκαριστεί», είπε ο Λαβρόφ.

Η Σερβία έχει τεθεί σε δύσκολη πολιτική θέση μετά την εισβολή της Ουκρανίας από τον παραδοσιακό της σύμμαχο Ρωσία.

Η Σερβία ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ, κάτι που θα συνεπαγόταν την ευθυγράμμιση της εξωτερικής της πολιτικής με αυτές των κρατών της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να φτάσει στη Σερβία για επίσκεψη αργότερα αυτή την εβδομάδα.

(πηγή: balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom