Αλεξέι Μίλερ, Gazprom: Η Τουρκία νέο στρατηγικός εταίρος στον τομέα του φυσικού αερίου

O Αλεξέι Μίλερ επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom δήλωσε ότι ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου «θα εκμηδενισθεί» προς όφελος της Τουρκίας. Μια εβδομάδα πιο πριν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε από την Τουρκία την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού South Stream.

Ο Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 κατέστησε σαφές ότι «ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης θα εκμηδενιστεί. Οι αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα γίνονται από εναλλακτικές οδούς … λάβαμε απλώς μία οριστική απόφαση για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών για τους αγωγούς». Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία «το νέο στρατηγικό της εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου». Ο επικεφαλής της Gazprom έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας δηλώνοντας ότι θα γίνει μία μεγάλη χώρα διέλευσης « με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από το έδαφός της».

Ωστόσο ο Μίλερ διευκρίνισε όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar – Tass ότι «εμείς θα παρέχουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου που απαιτούνται για την εγχώρια κατανάλωση στην Ουκρανία» και τόνισε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το ρόλο της Ουκρανίας ως χώρας διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται για πάνω από δέκα χρόνια.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.