Αμερικανικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν στην Αλεξανδρούπολη για την άσκηση “Defender Europe 21” του ΝΑΤΟ

Άρματα Bradley, στρατιωτικός εξοπλισμός, ελικόπτερα αναμένεται να βρεθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το προσεχές χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ “Defender Europe 21” που θα διεξαχθεί σε Εσθονία και Πολωνία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν 37.000 στρατιώτες από 18 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν στην συμμαχία, 20.000 οχήματα και κοντέινερ με στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικά.

Η ημερομηνία κατά την οποία η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει τον κόμβο μεταφοράς των παραπάνω δεν έχει οριστεί ακόμα και αυτό καθώς στις 19 Φεβρουαρίου πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα του Έβρου ο Διοικητής Σχηματισμού 21TSC Maj. General Christofer Mohan, υπεύθυνος για την Ανάπτυξη Αμερικανικών Στρατευμάτων στη Βαλκανική, προκειμένου να συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα καθώς και όλες οι λεπτομέρειες μαζί με την ημερομηνία κατά την οποία θα συμβούν τα παραπάνω στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Η παρουσία αμερικανικής μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη, για ακόμα μια φορά καταδεικνύει τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και των ΗΠΑ και τι θα αποκομίσει η πόλη μέσα από αυτή.

Όπως έγραψε το «Viadiplomacy», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Στο άρθρο αυτό με τίτλο «Γιατί η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο σημαντική για τους Αμερικανούς» σημειωνόταν, «όμως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν είναι σημαντικό μόνο για την ενέργεια, είναι εξίσου σημαντικό και για τις μεταφορές. Το λιμάνι συνδέεται άμεσα με την Εγνατία Οδό ενώ με τις κάθετες οδούς μέσω της Via Carpathia που είναι σε κατασκευή και του κάθετου δρόμου Αλεξανδρούπολης Βουλγαρίας που διασχίζει τον Έβρο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μπορούν να βρίσκονται σε λίγες ώρες στα Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.»

Defender – Europe 20

Η άσκηση Defender -Europe 20 είναι η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης δύναμης μάχης μεγέθους διαίρεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, η σχεδίαση εξοπλισμού και η μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού  σε διάφορους τομείς εκπαίδευσης.

Ο εξοπλισμός που βασίζεται στις ΗΠΑ θα εγκαταλείψει από λιμένες σε τέσσερα κράτη και θα φτάσει σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα απαιτήσει την υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων μελών υπηρεσίας και πολίτες σε πολλά έθνη.

Τα αμερικανικά μέλη των υπηρεσιών θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή για να δημιουργήσουν ενδιάμεσες βάσεις σταδιοδρομίας με πολυεθνικές δυνάμεις και να συμμετάσχουν σε διάφορες ετήσιες ασκήσεις.

Αυτές οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ασκήσεις διεξάγονται τακτικά και δεν αποτελούν μέρος του DEFENDER-Europe 20, αλλά μάλλον

«συνδέονται» με ένα κοινό σενάριο άσκησης, συντονισμένη εντολή αποστολής, αμοιβαία υποστήριξη και κοινό περιβάλλον επικοινωνίας.

Η άσκηση DEFENDER-Europe 20 είναι η μεγαλύτερη εξάπλωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη για μια άσκηση σε περισσότερα από 25 χρόνια.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.