Αμερικανική Πρεσβεία στο Μπακού: Συγχαρητήρια στο Αζερμπαϊτζάν για την ιστορική ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου (Tanap-Tap)

Με ανακοίνωση της η Αμερικανική Πρεσβεία στο Μπακού, αναφέρεται στην ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου (Tanap-Tap) ο οποίος ξεκίνησε την διάθεση φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές.

«Συγχαρητήρια στο Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την ιστορική ολοκλήρωση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος παραδίδει αέριο Αζερμπαϊτζάν απευθείας στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν! Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν σταθερά τις συνεισφορές του Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», σημειώνεται στην ανακοίνωση

Ο TAP (τμήμα του Νότιου Διαδρόμου) μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο πεδίο Shah Deniz στην Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη. Ο αγωγός μήκους 878 χλμ συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian (TANAP) στα τουρκο-ελληνικά σύνορα στους Κήπους, διασχίζει την Ελλάδα και την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν φτάσει στη Νότια Ιταλία.

Ο TAP θα διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω διασυνδέσεων. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να καλύψει έως και το 33% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου μέσω του TAP μετά την ολοκλήρωση του Interconnector Greece Bulgaria (IGB). Οι έξοδοι του TAP στην Ελλάδα και την Αλβανία μαζί με την σύνδεση στην Ιταλία παρέχουν πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ως βασικό μέρος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, το TAP είναι στρατηγικά και οικονομικά σημαντικό για την Ευρώπη και είναι απαραίτητο για την παροχή αξιόπιστης πρόσβασης σε μια νέα πηγή φυσικού αερίου. Ο TAP διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού

ViaDiplomacy Newsroom