Αμερικανικό καταδρομικό προσπάθησαν να βυθίσουν οι Σιίτες Houthi στα στενά του Bab al-Mandab

Ένα ακόμη πολεμικό πλοίο προσπάθησαν να καταστρέψουν οι Σιίτες Houthi της Υεμένης μετα το περιστατικό της 1ης Οκτωβρίου 2016, όταν ένας αντιπλοικός πύραυλος C-802 έπληξε και κατέστρεψε το μεταγωγικό πλοίο HSV-2 Swift των ΗΑΕ ανοικτά της πόλης Μόκα.

Αυτή την φορά, οι Houthi αποπειράθηκαν να πλήξουν με δύο πυραύλους το αμερικανικό καταδρομικό USS Mason (DDG-87) κλάσης Arleigh Burke στα στενά Bab al-Mandab.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 και ήταν αποτυχημένη, αφού και οι δύο πύραυλοι κατέπεσαν στην θάλασσα πριν πλησιάσουν αρκετά το πλοίο.

Το Αμερικανικό Ναυτικό δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν, ενώ δεν υπήρξε αναφορά στον λόγο για τον οποίο τα βλήματα απέτυχαν να πλήξουν το πλοίο.

Το Αμερικανικό καταδρομικό USS Mason (DDG-87) δεν ανταπέδωσε πυρά και δεν υπήρξε συνέχεια στο περιστατικό.

Μετά την επίθεση και καταστροφή του μεταγωγικού πλοίου HSV-2 Swift πριν από δέκα ημέρες, το Αμερικανικό Ναυτικό έστειλε στην περιοχή τα καταδρομικά  USS Nitze (DDG-94) και USS Mason (DDG-87) ώστε να διαφυλάξει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στα στενά του Bab al-Mandab από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις των Houthi.

Όπως φαίνεται όμως και το Αμερικανικό Ναυτικό κατέστη στόχος των Houthi, χωρίς να υποστεί απώλειες, επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί για τις δυνατότητες των Houthi να ελέγχουν τα στενά του Bab al-Mandab.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.