Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από ρωσικά Su-27 στη Βαλτική θάλασσα

Ολοένα και περισσότερο ημέρες του Ψυχρού Πολέμου θυμίζουν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα αεροσκάφη πλοία και υποβρύχια της Δύσης «συναντώνται» στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο με αντίστοιχα ρωσικά.

Αυτή την φορά ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RC-135U Combat Sent εντοπίστηκε από την ρωσική αεράμυνα να ίπταται της Βαλτικής θάλασσας και να κατευθύνεται προς τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται για την συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών και μπορεί να καταγράψει τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές συστημάτων ραντάρ, επικοινωνιών δημιουργώντας ένα χάρτη αυτών των εκπομπών.

Το αεροσκάφος διαθέτει αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι μπορούν να καταγράψουν τις εκπομπές σε μεγάλη απόσταση. Το RC-135U Combat Sent αναχαιτίστηκε από ρωσικά μαχητικά Su-27 τα οποία όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές πέταξαν επικίνδυνα κοντά στο αεροσκάφος κάνοντας κύκλους γύρω από αυτό αρκετές φορές.

Τα ρωσικά μαχητικά κατέγραψαν το κωδικό του αμερικανικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών και τελικά αποχώρησαν. Σύμφωνα με τους Ρώσους το περιστατικό έλαβε χώρα στις 7 Απριλίου και όπως σημειώνουν οι ρωσικές αρχές το αμερικανικό αεροσκάφος δεν είχε θέσει σε λειτουργία τους ανταποκριτές ασφαλούς ναυτιλίας .

Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά αντίστοιχων περιστατικών που έχουν συμβεί στην περιοχή αυτή της Ευρώπης με πρωταγωνιστές συνήθως τους Ρώσους οι οποίοι δοκιμάζουν διαρκώς τα αντανακλαστικά της Δύσης και των Σκανδιναβικών χωρών στις πτήσεις ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών, ενώ δεν έχουν λείψει και τα ύποπτα περιστατικά με τις διεισδύσεις υποβρυχίων άγνωστου ταυτότητας στα σουηδικά χωρικά ύδατα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.