Αμερικανοί βετεράνοι διπλωμάτες κάνουν έκκληση για αναζωογόνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

«Ο κόσμος είναι πολύ μικρός για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να είναι εχθροί», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ασφάλειας και Διπλωματίας στο Ινστιτούτο Ασιατικής Πολιτικής Κοινωνίας.

Αμερικανοί βετεράνοι διπλωμάτες απηύθυναν ενιαίο κάλεσμα για αναζωογόνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας σε δεξίωση για τον εορτασμό της 74ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο 80χρονος Ρόμπερτ Χόρματς, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, εξέφρασε τη λύπη του για το status quo.

«Δυστυχώς, δεν είναι από εκείνες τις καλές στιγμές. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή και είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για όλους εμάς που πιστεύουμε στη σχέση», είπε.

«Αλλά δεν είναι μια στιγμή που μπορούμε απλά να τα παρατήσουμε και απλά να μην κάνουμε τίποτα», σημείωσε ο Χόρματς, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διαλόγου με βάση την «ειλικρίνεια» έναντι του «θυμού» στην αντιμετώπιση «πολύ δύσκολων ζητημάτων» μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπάρχει διαφορά σε μια συζήτηση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και σε μια συζήτηση που βασίζεται στον θυμό…νομίζω ότι ο τόνος που ακούμε μερικές φορές, ο οποίος είναι κάπως θυμωμένος όταν το βλέπετε στον Τύπο, μεταξύ ορισμένων πολιτικών, δεν είναι κάτι που θα μας οδηγήσει οπουδήποτε», ανέφερε.

Ο Ντάνιελ Ράσελ αντιπρόεδρος Διεθνούς Ασφάλειας και Διπλωματίας στο Asia Society Policy Institute (ASPI), επανέλαβε την ίδια εκτίμηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ράσελ, ο οποίος πρόσφατα υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, είπε ότι ο κόσμος αναμένει από τις μεγάλες δυνάμεις να συνεργαστούν για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων.

«Ο κόσμος είναι πολύ μικρός για να είναι εχθροί η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες… να αποτύχουν να συνεργαστούν για να συνεργαστούν… Ας αφιερωθούμε ξανά στο έργο της σφυρηλάτησης του είδους της σχέσης που πραγματικά εξυπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντα του αμερικανικού λαού , τον κινεζικό λαό και τη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρώην πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τονίζει τη σημασία και τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Αφρική.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στο στάδιο όπου ήταν στα καλύτερά του, γιατί αν το κάνουμε, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο για την Κίνα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, (αλλά) για την Αφρική, για τη Λατινική Αμερική (και) για όλους», ανέφερε

ViaDiplomacy Newsroom