Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας ψήφισε η βουλή της Καταλονίας – Εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου προκήρυξε ο Ραχόι

Με 70 ψήφους, υπέρ 10 κατά και δύο αποχές ψηφίστηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Επαρχίας της Ισπανίας η ανεξαρτησία της Καταλονίας με τη μορφή Δημοκρατίας.

Η απόφαση αυτή του Κοινοβουλίου οδηγεί την χώρα σε αχαρτογράφητα νερά αφού ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει ήδη ανακοινώσει την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας σε περίπτωση που η επαρχία αυτή ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Από την ψηφοφορία απείχε η αντιπολίτευση της Καταλονίας με αποτέλεσμα η πρόταση για την ανεξαρτησία της επαρχίας να ψηφιστεί από τους βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Η Ισπανική κυβέρνηση μετα το ψήφισμα  της Καταλανικής βουλής αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής την άρση της αυτονομίας της επαρχίας, την ακύρωση της ισχύς της κυβέρνησης της Καταλονίας, την διάλυση της Καταλανικής βουλής, την ανάληψη του ελέγχου της την τοπικής αστυνομίας, των οικονομικών υπηρεσιών των κρατικών ΜΜΕ και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του ο Ισπανός πρωθυπουργός, «Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία». «Η Ισπανία δεν προσπαθεί να πάρει την ελευθερία 7,5 εκατομμυρίων Καταλανών αλλά αντίθετα να τους προστατεύσει» είπε ο Ραχόι.

Πάντως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και Ε.Ε στηρίζουν τον Ισπανό πρωθυπουργό και τα συνταγματικά μέτρα που αυτός και η κυβέρνηση του λαμβάνει με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.