Αναστολή διαπραγματεύσεων για Κυπριακό – ελληνικό διάβημα προς Τουρκία -Έρογλου: Λάθος η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή, προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης.

Νωρίτερα, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή των συναντήσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό.

Για την απόφαση της Κυβέρνησης υπάρχει ομοφωνία από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται η “Κ” το ΑΚΕΛ εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να μετριαστούν οι συνεχείς δηλώσεις για τη συνεχή στήριξη στη ΔΗΣΥ γιατί έτσι μπορεί να χάσουμε διαχρονικούς συμμάχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ο υπουργός εξωτερικών, έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίους και άλλους αξιωματούχους σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσουν για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και να επιτύχουν δηλώσεις στήριξης της Λευκωσίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οι κινήσεις της Λευκωσίας γίνονται σε συνεννόηση και με την Αθήνα.

Έρογλου: Λάθος η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι “η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού”.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι “δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών”.

“Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες”, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης. Προσθέτει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις αφού αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

Εξάλλου, σε προηγούμενη γραπτή δήλωσή του – πριν την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή των διαπραγματεύσεων – ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν  αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά είναι υπεύθυνη για τις εξελίξεις, καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις αυτές.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, πρόταση την οποία επανέλαβε, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ε/κ πλευρά τη χρήση του νερού από την  Τουρκία.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ως δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις από ε/κ πλευράς ως «προκλητικές», ενώ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Τ/κ θα προστατευτούν με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.