Ανατολική Ουκρανία: Ο Πούτιν επισκέφθηκε τον τόπο των εγκλημάτων του

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επισκέφθηκε τον τόπο των εγκλημάτων του, μετά την ανακοίνωση από το Κρεμλίνο της αιφνίδιας επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος σε κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ταξίδι αυτό “συνιστά ‘ειδική περιοδεία’ του δράστη μαζικών δολοφονιών στα κατεχόμενα και ρημαγμένα εδάφη για να απολαύσει τα εγκλήματα” που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη σε δύο κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις ζώνες της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαινόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε κυρίως με τους στρατιωτικούς διοικητές στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, και σε αυτήν του Λουχάνσκ, στην ανατολική.

Για λόγους ασφαλείας, ο Πούτιν δεν συνοδευόταν στην επίσκεψή του στις δύο αυτές περιοχές στην Ουκρανία από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα και πάλι με το Κρεμλίνο, ενώ ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έγινε χθες, Δευτέρα.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει την προσάρτηση των δύο αυτών περιφερειών, τις οποίες οι δυνάμεις της κατέχουν ωστόσο μόνον εν μέρει. Ο ρωσικός στρατός υπέστη μεγάλο πλήγμα πέρυσι στην Χερσώνα, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης του Πούτιν, το Κίεβο εξέδωσε επίσης ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ανθρώπων στην πόλη της Χερσώνας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη σε διάστημα ενός μήνα του Ρώσου προέδρου σε κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις ζώνη στην Ουκρανία.

“Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέβη στο γενικό επιτελείο της στρατιωτικής μονάδας ‘Dniepr'” στην περιφέρεια της Χερσώνας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν συναντήθηκε εκεί με τον διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, τον στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι, κι άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν για την κατάσταση στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Η ζώνη αυτή αναφέρεται συχνά από αναλυτές ως πιθανό επίκεντρο αντεπίθεσης την άνοιξη των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες θέλουν να ξαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη που κατέκτησαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, διότι τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα στις περιφέρειες της Ζαπορίζια και της Χερσώνας σχηματίζουν μια χερσαία συνέχεια ανάμεσα στη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Η διάλυση αυτής της χερσαίας γέφυρας θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα για την Μόσχα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τις ευχές του στους στρατιώτες με αφορμή το Πάσχα των Ορθοδόξων, την Κυριακή, και τους προσέφερε θρησκευτικές εικόνες.

“Είναι σημαντικό για μένα να μάθω την άποψή σας για την κατάσταση, να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε πληροφορίες”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την πόλη της Χερσώνας, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, τον Νοέμβριο του 2022 για να αναδιπλωθεί στην άλλη όχθη του Δνείπερου, του ποταμού που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στην Λουχάνσκ, ο Πούτιν συναντήθηκε με μέλη του γενικού επιτελείου της ρωσικής Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είχε επισκεφθεί αιφνιδίως την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και τη Μαριούπολη, σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας που πολιορκούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για μήνες και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο του 2022.

Η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς στο Μπαχμούτ, λέει Ουκρανός στρατηγός

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τη χρήση βαρέος πυροβολικού και κλιμάκωσαν τα αεροπορικά πλήγματα στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων.

Οι μάχες εντός και γύρω από το Μπαχμούτ αποτελούν εδώ και μήνες το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός εντείνει τη δραστηριότητα βαρέος πυροβολικού και τον αριθμό αεροπορικών πληγμάτων, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια», ανέφερε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι σε ανακοίνωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία, που εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για κατάληψη του Μπαχμούτ «με κάθε κόστος» αλλά υφίσταται σημαντικές απώλειες στη μάχη για την πόλη.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης υποστεί βαριές απώλειες στο Μπαχμούτ.

Η πόλη, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων, αποτελεί τον βασικό στόχο της Ρωσίας στη χειμερινή επίθεση που έχει αποδώσει πολύ μικρά εδαφικά κέρδη παρά το γεγονός ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται με τέτοια σφοδρότητα που έχει να καταγραφεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο προκειμένου η Ρωσία να προελάσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις που εδώ και καιρό εποφθαλμιά στην περιοχή Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία: το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner δήλωσε αυτό τον μήνα ότι οι μαχητές του ελέγχουν πάνω από το 80% της πόλης.

Η Ουκρανία το αρνείται αυτό, λέγοντας ότι ακόμα ελέγχει πάνω από το 20% της πόλης. Ο ουκρανικός στρατός αναμένεται από πολλούς να εξαπολύσει αντεπίθεση τις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων.

ViaDiplomacy Newsroom