Άνοιξαν οι κάλπες στη Βοσνία περιμένοντας τον Πούτιν στο Βελιγράδι

Σε κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τα οικονομικά προβλήματα, την ανεργία, την εκτεταμένη διαφθορά και τη στασιμότητα στην πορεία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στήθηκαν σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.Κατά τη φετινή προεκλογική εκστρατεία υπήρξαν ελάχιστες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι περίπου 55%.

Στην προεκλογική εκστρατεία, που άρχισε επίσημα πριν από έναν μήνα και ανεπίσημα ήδη από το καλοκαίρι, οι υποψήφιοι αντάλλαξαν τις συνηθισμένες κατηγορίες για διαφθορά και ανάμειξη στο οργανωμένο έγκλημα και δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων.Θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήταν, επίσης, ποιον υποψήφιο στηρίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ, και η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφικές πλημμύρες του Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές μάχες, υπήρξαν επεισόδια, φθορές σε προεκλογικά κέντρα, ακόμη και με τσεκούρι και καταστροφές αφισών.Το πιο τραγικό περιστατικό συνέβη ύστερα από προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης στη Βέλικα Κλάντουσα, όταν ένας νεαρός δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από υποστηρικτή άλλου κόμματος σε κατάσταση μέθης. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις η έκβαση των εκλογών στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη θα αποτελέσει το προοίμιο και για συνταγματικές αλλαγές, δηλαδή διευθέτηση του καθεστώτος των Κροατών που ζουν στη χώρα, αν και οι υποψήφιοι εκπρόσωποι του κροατικού λαού στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Ντράγκαν Τσόβιτς, Μάρτιν Ραγκούζ και Ζίβκο Μπούντιμιρ στην προεκλογική εκστρατεία αναφέρθηκαν σε αυτό μόνο με υπαινιγμούς.

Τη δημιουργία κροατικής οντότητας στήριξε πιο ανοιχτά ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, αναφερόμενος στην αναγέννηση της αποκαλούμενης «Ερζεγοβοσνίας», με την οποία η Σερβική Δημοκρατία, όπως θεωρεί ο κ. Ντόντικ, θα συμφωνήσει για μία χαλαρή συνομοσπονδία αντί μιας ενιαίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κάποτε στο μέλλον και για ανεξαρτητοποίηση.

Ο κ. Ντόντικ, ο οποίος οικοδόμησε την προεκλογική εκστρατεία του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας και τη φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, έγινε αποδέκτης κριτικής από την αντιπολίτευση ότι έστρεψε την προσοχή των ψηφοφόρων από τα πραγματικά προβλήματα, τη φτώχεια και την ανεργία, επειδή ταξίδεψε στη Ρωσία και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κ. Milorad Dodik, δήλωσε ότι, ανάλογα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς επίσης και ανάλογα με σειρά άλλων διεθνών κειμένων, όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα αυτιοδιάθεσης μέχρις και την απόσχιση. «Βάσει αυτού του δικαιώματος, οι λαοί μπορουν να αποφασίζουν ελεύθερα για το στάτους τους και να εξελίσσονται, πλήρως, από οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη». Ο Ντόντικ είχε τονίσει ότι το δικαίωμα κάθε λαού αυτοδιάθεσης μέχρι και απόσχισης αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, και ότι ως εκ τούτου κάθε έθνος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το πολιτικό του στάτους, χωρίς οποιεσδήποτε πιέσεις εκ των έξω και χωρίς την επιρροή ούτε μιας ξένης χώρας.

Ενεργή ήταν η ανάμειξη του επιτετραμμένου των ΗΠΑ κ. Νίκολας Χιλ ο οποίος με συνεχή αρθρογραφία του σε ιστολόγια και σε ΜΜΕ μονίμως κατηγορούσε τη Σερβική Δημοκρατία και τον Μίλοραντ Ντόντικ ως τους μοναδικούς υπευθύνους για την κρίση στη χώρα διατυπώνοντας συχνά πυκνά την εκτίμηση ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι το κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη Β-Ε.

Η διαρκής αυτή πίεση είχε ως στόχο τόσο τον Μίλοραντ Ντόντικ όσο και το Βελιγράδι το οποίο και υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει την προεκλογική διαδικασία χωρίς μεγάλυτερη ανάμειξη από την αναμενόμενη ενώ ο πρωθυπουργόςτης Σερβίας αναγκάσθηκε να κάνει και την ακόλουθη δήλωση «Η Σερβία επιθυμεί επιτυχή έκβαση των επικείμενων εκλογών στη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας, που προβλέπεται να διενεργηθούν την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, και, επίσης, η Σερβία επιθυμεί ώστε αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν γιορτή της δημοκρατίας», τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Σερβίας δεν ανακατευόταν, ούτε πάλι έχει την πρόθεση να ανακατεύεται σ’αυτές τις εκλογές, και δεν προτίθεται να ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή επί της ετυμηγορίας των εκεί ψηφοφόρων. O ίδιος ανέφερε ότι οι πολίτες της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας πρέπει να δείξουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι είναι σε θέση να λάβουν απόφαση για το ποιον θα ψηφίσουν, ποιον επιθυμούν να γίνει επικεφαλής της χώρας τους αι ποιος θα τους εκπροσωπεύει κατά τη μελλοντική περίοδο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχει  σχέδιο ανατροπής του Ντόντικ από πλευράς ΗΠΑ – Γερμανίας/ΕΕ με την ανοχή του Βελιγραδίου και ταυτόχρονη ενίσχυση του SDS.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 16 Οκτωβρίου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.