Ανθρωποκυνηγητό για την Hayat Boumeddiene – Επικίνδυνη και οπλισμένη

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη της 26χρόνης Hayat Boumeddiene έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές ασφαλείας που φέρεται να έχει συμμετάσχει στην επίθεση του εβραϊκού παντοπωλείου μαζί με το σύζυγό της Amedy Coulibaly ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας. Η Boumeddiene συνδέεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές και με τα νεκρά πλέον αδέλφια Kouachi τα οποία πραγματοποίησαν το πολύνεκρο χτύπημα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ωστόσο ερωτήματα εγείρονται για το εάν η Boumeddiene ήταν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια επιθέσεων καθώς εκτιμάται ότι έφυγε για Τουρκία για να πάει στη Συρία στις 1 – 2 Ιανουαρίου.

Η Hayat Boumeddiene γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1988, σε μια μεγάλη επταμελής οικογένεια στο Villiers-sur-Marne. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1994, ο πατέρας της Μοχάμεντ, οδηγός διανομών, αγωνίστηκε για να αναθρέψει τα παιδιά του. Το πιο μεγάλο παιδί άφησε το σπίτι της οικογένειας και το πιο μικρό δόθηκε στην πρόνοια.

Η Boumeddiene συνάντησε Coulibaly όταν εργαζόταν ως ταμίας και περίμενε τέσσερα χρόνια για να αποφυλακιστεί μετά την καταδίκη του για ένοπλη ληστεία. Στις 5 Ιουλίου 2009 παντρεύτηκαν σε μια θρησκευτική τελετή που δεν αναγνωρίζεται από το  γαλλικό κράτος  και ζούσαν μαζί στο Bagneux.

Η Boumeddiene φέρεται να άλλαξε το αλγερινό επίθετό της για να το «κάνει να ακούγεται περισσότερο γαλλική». Ωστόσο έχασε τη δουλειά της ως ταμίας επειδή επέμενε να φοράει το γνωστό ισλαμικό ένδυμα niqab. Με τον πατέρα της συμφιλιώθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο πριν πάει σε ένα προσκύνημα στη Μέκκα.

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες της Hayat Boumeddiene με τον άντρα της Amedy Coulibaly, όπου εμφανίζεται να κρατά ένα όπλο και να ποζάρει με μία βαλλίστρα στο χέρι.

Οι γάλλοι εισαγγελείς συνδέουν τις δύο επιθέσεις στο παντοπωλείο και τη Charlie Hebdo. Η Hayat Boumeddiene βρισκόταν σύμφωνα με τη Le Parisien σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγό του Cherif Kouachi την Izzana Hamyd. Η ανάλυση των αρχείων των τηλεφωνικών κλήσεων έδειξε ότι οι δύο γυναίκες είχαν μιλήσει περισσότερο από 500 φορές μέσα το 2014, υποδηλώνοντας το πόσο καλά οι δύο ομάδες των ισλαμιστών εξτρεμιστών γνώριζαν η μια την άλλη. Ο εισαγγελέας του Παρισιού Francois Molins, δήλωσε ότι τα αρχεία του τηλεφώνου αποδεικνύουν μια «σταθερή και διαρκής» επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

Boumeddiene

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.