Αντιπρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: Η Θεσσαλονίκη, τόπος ανάδειξης ταλέντου και δημιουργικότητας

Η Θεσσαλονίκη, αυτή την χρονική περίοδο, επιδεικνύει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, με τις επενδύσεις ξένων και ελληνικών εταιρειών στον τομέα της καινοτομίας να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Σημαντικές πρωτοβουλίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο καινοτομίας, ταλέντου και νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, χάρη στις ραγδαίες αλλαγές και τάσεις που έχει επιφέρει η τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση και έχει επιταχύνει η πανδημία COVID-19, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες, αν αξιοποιηθούν με όραμα και συγκεκριμένο πλάνο, μπορούν να καταστήσουν την πόλη πρωταγωνίστρια στον τομέα της καινοτομίας.

Για το λόγο αυτό τέθηκε η πόλη στο επίκεντρο ενός διαλόγου με πολλές προεκτάσεις, στο πλαίσιο της νέας θεσμικής πρωτοβουλίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, των “ Future Thinking Dialogues”.

Πόλεις ανά τον κόσμο επενδύουν στο ταλέντο και στις συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των μελών του οικοσυστήματος για την προώθηση και ανάπτυξη της καινοτομίας και αναπτύσσουν ζωντανά και ανοιχτά αστικά “ innovation districts”, που αποτελούν βασικό παράγοντα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και συλλογικής ευημερίας.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, νέους με δυναμισμό και ταλέντο, ποιότητα ζωής και μία εξωστρεφή κοινωνία, που μπορούν να την αναδείξουν σε έναν κόμβο ταλέντου και καινοτομίας με διεθνή εμβέλεια. Σε μία πόλη – πρότυπο που θα επιτυγχάνει βιώσιμη ανάπτυξη με άξονα την καινοτομία, θα φιλοξενεί αρμονικά μεγάλες εταιρείες και start-ups, όπως επίσης και κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα διεθνούς επιπέδου, θα παρουσιάζει ένα ζωντανό και σύγχρονο αστικό περιβάλλον με ανοιχτή νοοτροπία και εξαιρετική ποιότητα ζωής και θα αναπτύσσει και προσελκύει το ισχυρότερο και καλύτερα καταρτισμένο ταλέντο προσφέροντας αφθονία ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

Αυτή η αλλαγή που συντελείται στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος ικανού να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις, να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και να συνεισφέρει στην ευρύτερη ευημερία της χώρας.

Βασίλης Καφάτος,

Αντιπρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

ViaDiplomacy Newsroom