Αντρέι Μάσλοβ: Για να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω μας τις στρατηγικές εθνικού εγωισμού

Η πανδημία αποτελεί μια πρωτόγνωρη κρίση που μας αφορά όλους. Είναι όντως θέμα ζωής και θανάτου και θα έχει σοβαρότατες και πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες παγκοσμίως.

Κάνουμε πολλά εντός Ρωσίας. Αντιδράσαμε εγκαίρως και καταφέραμε, όπως και η Ελλάδα, να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, κερδίζοντας τον πολύτιμο χρόνο για την έκτακτη ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη χώρα μας καθημερινά γίνονται σχεδόν 100 χιλιάδες τεστ για COVID-2019. Μέχρι τέλη Απριλίου θα δημιουργηθούν επιπλέον 95.000 κρεβάτια για ασθενούς με κορονοϊό. Κτίζονται επιπρόσθετα 16 νέα εξειδικευμένα νοσοκομεία. Έχουμε έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως συντελεστή αναπνευστήρων ανά 10.000 κατοίκους, αλλά μέσα στον Απρίλιο θα αυξήσουμε την παραγωγή τους από 100 έως 800 μηνιαίως, και τον Μάιο – έως 2500. Καθημερινά παράγουμε πάνω από 4 εκατομμύρια μάσκες. Λαμβάνονται πρωτοφανή μέτρα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης. Παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τις 20.000, ενώ οι θάνατοι τους 150.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάγκη συλλογικής απάντησης στην πανδημία, βοηθήσαμε άλλες χώρες, όπως τα κράτη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τους γείτονές μας, την Κίνα. Από τους πρώτους παρείχαμε πρακτική βοήθεια στην Ιταλία, Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ΗΠΑ. Αποστείλαμε δεκάδες αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό, ιολόγους και μέσα ατομικής προστασίας και απολύμανσης. Στην G20 προτείναμε κοινές έρευνες για παραγωγή εμβολίου και φαρμάκων, δημιουργία υπό την αιγίδα του ΔΝΤ ειδικού ταμείου για παροχή μακροπρόθεσμων δανείων με μηδενικό επιτόκιο σε κάθε κράτος-μέλος. Συστήσαμε δημιουργία «πράσινων διαδρόμων» για τις προμήθειες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού ώστε να προστατευθούν από την επήρεια εμπορικών πολέμων. Στον ΟΗΕ κάνανε έκκληση για άρση παράνομων κυρώσεων εναντίον αναπτυσσόμενων κρατών.

Για να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω μας τις στρατηγικές εθνικού εγωισμού και να απλώσουμε χείρα βοήθειας. Ο COVID-2019 είναι ένα τεστ ανθρωπισμού, και στις διεθνείς σχέσεις.”

ViaDiplomacy Newsroom