Η απειλή της Χεζμπολάχ ενισχύει τον πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου ενόψει των εκλογών

Η αιματηρή επίθεση της λιβανέζικης μουσουλμανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ που προκάλεσε το θάνατο δυο ισραηλινών στρατιωτών έδωσε ώθηση στο κόμμα Likud του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Likud να προηγείται για πρώτη φορά έναντι του Zionist Camp, του κέντρο-αριστερού συνασπισμού της Τζίπι Λίβνι και του Ισαάκ Χέρτζογκ.

Tο κόμμα Likud, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση Maariv, προβλέπεται να λάβει 25 έδρες και το Zionist Camp 24 έδρες μόλις μια λιγότερη. Επίσης το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύονται το Νετανιάχου στο τομέα της ασφαλείας, το 59% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν και το 85% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). O Γιααλόν φαίνεται να είναι και ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για το υπουργείο Άμυνας καθώς συγκεντρώνει το 25%, των προτιμήσεων, και ακολουθούν ο Ναφτάλι Μπενέτ αρχηγός του κόμματος Jewish Home με 17%, και ο Αμος Γιαλντίν απόστρατος στρατηγός του Zionist Camp με 14%.

Παράλληλα το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν το Νετανιάχου ως πρωθυπουργό. Επίσης σε άλλη μια ερώτηση σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας – που εξαιρούσε το Νετανιάχου – το 28% τάχθηκε υπέρ του Ισαάκ Χέρτζογκ ηγέτη του Labour Party , το 12% υπέρ της Τζίπι Λίβνι ηγέτη του Hatnuah, το 9% υπέρ του Γιάρ Λαμπίντ ηγέτη του Yesh Atid, το 4% υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν και το 3% υπερ του υπουργού Οικονομίας Μπενέτ και του Moshe Kahlon ηγέτης του κόμματος Kulanu.

Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla επίσης δείχνει το Likud να προηγείται του Zionist Camp κατά μια μόνο έδρα, 27 έναντι 26 αντίστοιχα. Ο ίδιος αριθμός εδρών προέκυψε και από μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε μια ημέρα νωρίτερα για το Channel 1.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.