Από το Χόρα στο Σισμίκ και τώρα η ποτέ στο Φατίχ

Διαβάζουμε διαρκώς δηλώσεις πως η Ελλάδα όταν έρθει η στιγμή θα πρέπει να πολεμήσει μόνη της. Αλήθεια, και ποιος περιμένουμε να πολεμήσει για εμάς, ποιος άλλος θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα μας, εκτός από εμάς.

Όποιες συμμαχίες και να δημιουργηθούν, όσες δηλώσεις και ασπίδες διπλωματίας σηκώσουν οι εταίροι και σύμμαχοι μας, την αποφασιστικότητα θα πρέπει να την δείξει η Ελλάδα. Οι εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο που προχωρούν σε επενδύσεις  με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεργάζονται και από αυτή περιμένουν άμεσα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, που είναι η ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι αποφασιστικότητα θα πρέπει να δείξει πρώτα η ίδια η Ελλάδα

Στις 6 Αυγούστου 1976, η Τουρκία παραβίασε για πρώτη φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου το “Χόρα”. Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός με την Τουρκία να ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ «Τον έλεγχο του Αιγαίου». Η Ελλάδα κρατά σκληρή στάση και αναγκάζει τους Τούρκους ναι μεν να υποχωρήσουν, αλλά να ξεκινήσουν την ατζέντα διεκδικήσεων.

Η νέα προσπάθεια της Τουρκίας να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδα, ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου του 1987, την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Εταιρείας Πετρελαίου Βορείου Αιγαίου, ώστε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι με το ίδιο πλοίο αλλά με άλλο όνομα, το “Σισμίκ”, προκαλούν και  ένταση αλλά και πάλι μετά την αποφασιστικότητα της Ελλάδας υποχωρούν δημιουργώντας νέα τετελεσμένα.

Σήμερα, ένα άλλο πλοίο, το “Φατίχ” έρχεται να δημιουργήσει νέα κρίση και να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι Τούρκοι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αντίθετα με την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν να χάσουν πάρα πολλά.

Αν τις επόμενες ώρες, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα δεν ανακοινώσουν κάποια άσκηση στην περιοχή όπου βρίσκεται το “Φατίχ”, αναγκάζοντας τους Τούρκους, μετά από ότι τους συνέβη σε Γάζα και Λιβύη, να αποχωρήσουν, τότε η Ελλάδα με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη για όλα

 

ViaDiplomacy Newsroom