Από τον Καύκασο στην Μοδαλβία επεκτείνει την ένταση η Ρωσία – Η Gazprom σταματά τις παραδόσεις αερίου

Η Gazprom έχει το δικαίωμα να τερματίσει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία σε περίπτωση αθέτησης δεσμεύσεων πληρωμής έως τις 20 Οκτωβρίου και να ακυρώσει τη σύμβαση λόγω κατάφωρης παραβίασης του χρονοδιαγράμματος για τη σύναψη συμφωνίας για τη διευθέτηση του κληροδοτημένου χρέους της Moldovagaz, δήλωσε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου. Τρίτη.

«Η Gazprom διατηρεί όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διακόψει πλήρως τις προμήθειες σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης πληρωμής αερίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 και του δικαιώματος να ακυρώσει τη σύμβαση ανά πάσα στιγμή λόγω της κατάφωρης παραβίασης του χρονοδιαγράμματος για τη σύναψη της συμφωνίας διευθέτηση του κληροδοτημένου χρέους της Moldovagaz. Περαιτέρω, τυχόν αιτήματα της μολδαβικής πλευράς που προβλέπουν αλλαγές στους όρους της σύμβασης θα επισημοποιηθούν μόνο ως κατάλληλες προσθήκες στη σύμβαση», ανέφερε η Gazprom.

Η Moldovagaz παραβίασε επανειλημμένα τους όρους της σύμβασης όσον αφορά τις ημερομηνίες λήξης των πληρωμών φυσικού αερίου το 2022 και προσέγγισε την Gazprom πολλές φορές για χαλάρωση των συμβατικών δεσμεύσεων όσον αφορά τον όγκο των προμηθειών, σημείωσε η Gazprom. Η ρωσική εκμετάλλευση έδειχνε πάντα κατανόηση των αιτημάτων της Μολδαβίας, επιβεβαιώνοντας την εστίασή της στη μακροπρόθεσμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία και ικανοποιούσε τακτικά αυτά τα αιτήματα. Η Gazprom έχει την ευκαιρία να προμηθεύει μόνο 5,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως στη Μολδαβία τον Οκτώβριο.

Moldovagaz: Θα προσπαθήσουμενα τηρήσουμε τις συμβατικές δεσμεύσεις έναντι της Gazprom

Η Moldovagaz θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Gazprom, έγραψε την Τρίτη στο κανάλι του στο Telegram ο διευθύνων σύμβουλος του μολδαβικού διανομέα φυσικού αερίου Vadim Ceban.

«Η Moldovagaz, όπως και πριν, θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες για να εκπληρώσει τις συμβατικές δεσμεύσεις έναντι της Gazprom τον Οκτώβριο. Οι επιχειρήσεις μεταφοράς φυσικού αερίου και διανομής φυσικού αερίου του ομίλου εταιρειών Moldovagaz είναι έτοιμες να λειτουργήσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ceban.

Ο διακανονισμός του χρέους κληροδοτημένου φυσικού αερίου είναι «πέρα από το πλαίσιο αρμοδιοτήτων» της διοίκησης της εταιρείας, είπε ο κορυφαίος διευθυντής. Η Moldovagaz είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους βασικούς μετόχους της εταιρείας σύντομα και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων, πρόσθεσε ο Ceban.

(πηγή: TASS)

ViaDiplomacy Newsroom