ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – MLT-TDR-10: Ο πρώτος Ελληνικός σταθεροποιημένος ηλεκτροπτικός αισθητήρας (Video)

Με ένα νέο προϊόν υποδέχεται το 2017 η ελληνική εταιρεία Miltech Hellas, αφού μετά από εξαντλητικές εργαστηριακές και εν πλω δοκιμές το Πολεμικό Ναυτικό αποδέχτηκε το σταθεροποιημένο ηλεκτροπτικό σύστημα τύπου MLT-TDR-10 το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με επιτυχία επί πολεμικού πλοίου.

Το ολοκληρωμένο και σταθεροποιημένο ηλεκτροπτικό σύστημα MLT-TDR-10 είναι το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας της ελληνικής εταιρείας που πρόσφατα ανέπτυξε μια νέα ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς, η οποία ενσωματώνεται στο νέο ηλεκτροπτικό αισθητήρα.

Το σταθεροποιημένο σύστημα MLT-TDR-10 το οποίο αναπτύχθηκε από την Miltech Hellas με ιδίους πόρους περιλαμβάνει μια ψυχώμενη θερμική κάμερα υψηλής απόδοσης εξοπλισμένη με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 pixels, ένα θερμικό φακό μηχανικής κίνησης 15mm-280mm και ένα αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 10 χλμ, μια κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης 1080 pixels (10mm-1000mm) και σύστημα GPS.

Το ολοκληρωμένο συγκρότημα των αισθητήρων βρίσκεται επί μιας πλήρως περιστρεφόμενη σταθεροποιημένης βάσης, η οποία επιτρέπει την κάλυψη τόξου 360 μοιρών και να κινηθεί +-90 μοίρες στην ανύψωση.

Εκτός από τα παραπάνω το σύστημα περιλαμβάνει δύο σταθμούς ελέγχου, με οθόνες XGA 19 ιντσών καθώς και χειριστήρια.

Αναλυτικότερα η ψυχώμενη θερμική κάμερα με ευκρίνεια 640×512 pixels μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρού σκάφους με διαστάσεις 2,3 μέτρα x 2,3 μέτρα σε απόσταση 10 χλμ να αναγνωρίσει το στόχο αυτό σε απόσταση 6 χλμ και να ταυτοποιήσει το στόχο σε απόσταση 2 χλμ.

Η υψηλής ανάλυσης κάμερα ημέρας προσφέρει μεγέθυνση x20 (μέχρι και x240 με Ψηφιακή Μεγέθυνση), ενώ το αποστασιόμετρο laser μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι και 500.000 μετρήσεις καθόλη την διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής.

Το σύστημα MLT-TDR-10 έχει συνολικό βάρος 14,9 κιλά εκ των οποίων τα 9 κιλά είναι το βάρος του συστήματος σταθεροποίησης και τα 5,9 κιλά το βάρος του συγκροτήματος των αισθητήρων.

Οι διαστάσεις του συστήματος είναι 265x285x138 χλστ και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως ριπές ανέμου μέχρι και 120 χλμ/ώρα (11 Beaufort ουσιαστικά συνθήκες Τυφώνα).

Το σύστημα MLT-TDR-10 στην αναβαθμισμένη του μορφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί να διασυνδεθεί με Radar και Σύστημα Ελέγχου Πυρός πυροβόλου, ενώ μπορεί να παρακολουθεί το στόχο αυτόματα ή με παρέμβαση του χειριστή.

Το νέο σύστημα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού πρώτα από όλα η χώρα μας απέκτησε πλέον την τεχνολογία κατασκευής ψυχώμενων χαμηλού βάρους θερμικών καμερών ενώ η ανάπτυξη ενός σταθεροποιημένου συστήματος από την Miltech Hellas ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη και άλλων οπλικών συστημάτων και αισθητήρων για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο.

Το νέο σύστημα αντιπροσωπεύει την αιχμή της τεχνολογίας, έχει πιστοποιηθεί υπό τις πλέον δυσμενείς επιχειρησιακές συνθήκες και χρησιμοποιείται ήδη όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σε πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που ανοίγει το δρόμο τόσο για τον εξοπλισμό και άλλων πλοίων του Ναυτικού μας, αλλά και την εξαγωγική προώθηση του ελληνικού συστήματος.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το χαμηλό βάρος του συστήματος, το οποίο όπως αναφέρθηκε δεν ξεπερνά τα 15 κιλά και επιτρέπει την τοποθέτηση του ακόμη και σε μικρότερου εκτοπίσματος πολεμικά πλοία, όπως ταχύπλοα σκάφη ειδικών δυνάμεων.

Η ελληνική εταιρεία πρόκειται να συνεχίσει την εξέλιξη και βελτίωση του συστήματος MLT-TDR-10 αντλώντας σημαντικές εμπειρίες από τις μέχρι σήμερα δοκιμές.

Επιπλέον μετά από την ανάπτυξη του MLT-TDR-10 η εταιρεία Miltech Hellas έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία, ώστε να μπορεί στο άμεσο μέλλον να αναπτύξει ένα πακέτο αισθητήρων, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε σταθεροποιημένη τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.