Αποθεώνει την Κίνα ο Βούτσιτς – “Η Κίνα μόνο μπορεί να μας βοηθήσει”

Παρουσιάζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προ ολίγων ημερών, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Κίνα είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τη Σερβία”. Μάλιστα, ζητήθηκε βοήθεια και η Κίνα άμεσα, αποδέχθηκε το αίτημα, παίζοντας πια το ρόλο του “σωτήρα”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς ήταν ιδιαίτερα θετική η ανταπόκριση των Σέρβων στις συστάσεις των Κινέζων ειδικών ώστε η χώρα να ακολουθηθεί επιθετική τακτική για την καταπολέμηση του ιού. Παράλληλα, εξαιτίας των περιορισμών στις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού προστασίας από την ΕΕ που εισήχθησαν την ημέρα της δήλωσης εθνικής έκτακτης ανάγκης, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι “δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πρόκειται για παραμύθι”, ενώ επεσήμανε πως σε αυτή την κομβική στιγμή μόνο η Κίνα μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Σερβία αποκαλώντας τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, «φίλο και αδελφό» της Σερβίας.

Η Πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, απάντησε άμεσα στα λεγόμενα του Βούτσιτς, αναρτώντας βίντεο από τους Κινέζους φοιτητές σερβικής γλώσσας που έστειλαν την υποστήριξή τους στη χώρα.

Καθώς όλα δείχνουν, οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και ΕΕ δυσχεραίνουν, ενώ η κυβέρνηση του Βούτσιτς “ζεσταίνει” τις επαφές της με την Κίνα, ενώ υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το Σερβικό Υπουργείο Άμυνας αγόρασε ένα σύγχρονο σύστημα ένοπλων αεροσκαφών από την Κίνα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως το Βελιγράδι μετατρέπεται σε μια έξυπνη πόλη με τη βοήθεια της κινεζικής Huawei.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.