Άρματα αξίας 75 εκ ευρώ από την Ρωσία στην Σερβία

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε κατά την περιοδεία του στην έκθεση εξοπλισμών με την ευκαιρία της Ημέρας του Στρατού ότι είναι ευγνώμων στη Ρωσία για την παράδοση στρατιωτικού υλικού στη δημοκρατία, ειδικότερα δεξαμενών T-72MS.

“Το λάβαμε από Ρώσους. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου μας παρέδωσε πρόσφατα αυτό το υλικό. Το υλικό μεταφέρθηκε στη Νις. Πράγματι, είμαστε ευγνώμονες στους Ρώσους φίλους μας που μας το έστειλαν το υλικό. Αυτά τα άρματα μάχης ,T-72MS, έχουν ειδική προστασία και η μεταφορά έγινε στη Νις», είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος ρώτησε τα σερβικά πληρώματα αρμάτων μάχης για τη γνώμη τους για τα ρωσικά τεθωρακισμένα. “Αυτό είναι το καλύτερο τανκ στον κόσμο”, είπε ένας αξιωματικός του Σέρβου τεθωρακισμένου σώματος.

Η Ρωσία παρέδωσε νωρίτερα 30 άρματα μάχης T-72MS και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BRDM-2MS αξίας 75 εκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία. Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι η πρώτη παρτίδα αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Kornet θα φτάσει στη Σερβία από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Από το 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2020, η Ρωσία παρέδωσε στη Σερβία τέσσερα ελικόπτερα Mi-35M ρωσικής κατασκευής, έξι μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, δέκα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και περιπολίας BRDM-2, τρία μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-17V-5 και επίσης Pantsyr- Αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων/όπλων S1 ως μέρος της στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας στη βαλκανική χώρα.

Όπως είπε νωρίτερα στο TASS ο τότε υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Aleksandar Vulin, το μαχητικό δυναμικό του στρατού της δημοκρατίας είχε ενισχυθεί σημαντικά χάρη στη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.

ViaDiplomacy Newsroom