Η Αρμενία προσχώρησε στην Ευρασιατική οικονομική Ένωση

Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σέρζ Σαρκασιάν, υπέγραψε συμφωνία για την ένταξη της χώρας του στην Ευρω-ασιατική οικονομική Ένωση την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Μινσκ. Η Ευρασιατική οικονομική Ένωση , αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο του ρώσου προέδρου καθώς αποσκοπεί να γίνει το «αντίπαλο δέος» της ΕΕ.

Έτσι, η Αρμενία εισέρχεται στο οικονομικό μπλοκ, μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, η λειτουργία του οποίου θα αρχίσει επίσημα από τις αρχές του επόμενου έτους.

armenia

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Αλμαζμπέκ Ατάμπάεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα ενταχθεί στην Ένωση μέχρι το τέλος του έτους.

Μια από τις αφορμές για τη σύσταση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης είναι ότι δεν προχωρά η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Έτσι η Ρωσία αποφάσισε να ακολουθήσει ένα δικό της πρόγραμμα ενσωμάτωσης, εφόσον έχει γίνει πλέον σαφές ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στη σύμπτυξη μεγάλων οικονομικών ομάδων, όπως η Mercosur στη Λ. Αμερική ή η NAFTA, στον αμερικανικό βορρά.

Επίσης για πολλές επιχειρήσεις της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας οι άριστες σχέσεις με τη Μόσχα από την εποχή της Σοβ. Ένωσης αποτελούν τη μόνη δυνατότητα διεθνούς συνεργασίας. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως οι νυν χώρες και οι υπό ένταξη, όπως το Κιργιστάν και η Αρμενία, έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.