Αρνητική η «Συμμαχία Αλβανών» σε σλαβική ονομασία για τα Σκόπια

Αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija»  είναι τα αλβανικά κόμματα τη χώρας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν μια συμφωνία με ‘μακεδονικό’ όνομα.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην ‘Μακεδονική’ γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της «Gorna Makedonija». Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, που στα τέλη του 2017 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή των στελεχών του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος ‘αλβανικού’ κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας

«Η ‘Μακεδονία’ είναι η χώρα μου και η χώρα για εκατοντάδες άλλους Αλβανούς. Το να ανήκει η ‘Μακεδονία’ μόνο στους ‘Μακεδόνες’  είναι μια έννοια που δεν μπορεί να υπάρξει και οι Αλβανοί δεν μπορούν να αποκλειστούν από αυτή τη ζωτική διαδικασία για το κοινό μας μέλλον.
Αλλά και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

ViaDiplomacy Newsroom