Ασκήσεις για την αντιμετώπιση επιθέσεων τζιχαντιστών στην Ελλάδα πραγματοποίησε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ

Ασκήσεις για την αντιμετώπιση επιθέσεων από τζιχαντιστές στην Ελλάδα πραγματοποίησε σύμφωνα με την Huffington Post Greece η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται τα σενάρια που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν την εισβολή και κατάληψη Ελληνικού υπουργείου, τράπεζας, εφορίας θεάτρου στάδιο ποδοσφαίρου και πλατείας της Αθήνας από τους αντάρτες του ISIS. Στα σενάρια συμπεριλαμβανόταν η ομηρία εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών από τους εξτρεμιστές Ισλαμιστές. ‎

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές διαπραγμάτευσης με τους τρομοκράτες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Από το συγκεκριμένο σχολείο αποφοίτησαν 20 στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από 4 Αξιωματικούς της Βρετανικής Σκότλαντ Γιάρντ.
Οι τελευταίοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία από την διαχείριση περιστατικών ομηρίας από τζιχαντιστές και επιθέσεις του ISIS.

Το συγκεκριμένο είδος εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σύμφωνα με την ιστοσελίδα και αποτέλεσε αφορμή για τον σχεδιασμό ενός εγχειριδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η Ελληνική Αστυνομία, βάσει των εμπειριών, που έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ ο οποίος παρακολούθησε το σχολείο των ειδικών της Σκότλαντ Γιάρντ, οι τρομοκράτες του ISIS έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλους αντίστοιχους αφού, «Δεν πρόκειται για ιδεολόγους, πολιτικούς ή θρησκευτικούς τρομοκράτες, αλλά για άτομα που έχουν μοναδικό στόχο την διάχυση τρόμου από τη δράση τους, και μοναδική λύση είναι η επέμβαση για την εξουδετέρωσή τους με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η διεθνή εμπειρία».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.