Athens Gala Dinner: Ο Κόσμος το 2017 – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε κυκλοφορία ;έχει ήδη τεθεί η ετήσια έκδοση του Economist «Ο κόσμος το 2017». Στο πλαίσιο των προβλέψεων που φιλοξενούνται στο συλλεκτικό τεύχος του έγκριτου οικονομικού περιοδικού, γίνεται αναφορά και στην οικονομική κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας εντός του 2017.

Η παγκοσμιοποίηση έρχεται αντιμέτωπη με τα τρωτά της σημεία, σε ένα περιβάλλον εκτόξευσης του λαϊκισμού, που απειλεί με ανατροπή το διεθνές status quo.

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρώπη του Brexit αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στο φετινό THE WORLD IN 2017 GALA DINNER του Economist,το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας έκδοσης «O Κόσμος το 2017», που κυκλοφορεί για την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει εκπονηθεί αποκλειστικά από την Hazlis&Rivas.

Υπό το πρίσμα των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων, θα τεθεί επί τάπητος και η ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη, μετά από επτά χρόνια συρρίκνωσης και εσωστρέφειας.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για την πορεία της Ελλάδας εντός του νέου έτους είναι μάλλον δυσοίωνη, αφού προβλέπεται η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόβλεψη των αναλυτών του Economist έλαβε υπόψη την εύθραυστη, όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει (και αναμένεται να συνεχίσει να λαμβάνει) αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται ως μία μακρινή προοπτική, αλλά ακόμη και όταν αυτή επέλθει θα είναι «χλιαρή», σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Economist.

«Έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, είναι πιθανό ένα Grexit πριν καν «σφραγιστεί» το Brexit», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, θα πλαισιώσει μια σύντομη ανασκόπηση του 2016, την οποία θα διαδεχθούν οι προβλέψεις του Economist για το 2017, με οικοδεσπότη τον executive editorτου TheEconomist, DanielFranklin.

Συμμετέχουν:

ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ, πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας, Stanford University
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΑΡΛΟΓΛΟΥ, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, ALBAGraduateBusinessSchool
JuergSteffen, chief operating officer, Henley&Partners

 

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.