Άτυπη συνάντηση υπ. Εξωτερικών και Οικονομίας των Δυτικών Βαλκανίων στο Βελιγράδι

Η οικονομική διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων συμφωνήθηκε στην άτυπη διάσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών των χωρών της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν στην άτυπη συνάντηση στο Κότορ του Μαυροβουνίου τον περασμένο Ιούλιο, της διάσκεψης για τα δυτικά Βαλκάνια που διεξήχθη στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο και των διαβουλεύσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Γίρκι Κατάινεν, ο απερχόμενος Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε ο ειδικός απεσταλμένος της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, Αντρέα Ορίτσιο και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας (που δεν αναγνωρίζει, βεβαίως, το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο αλλά τυπικά ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας) σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τη φόρμουλα «Γκίμνιχ» χωρίς κρατικά σύμβολα και δίχως να εξεταστούν θέματα σχετικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την καλύτερη μεταφορική και ενεργειακή διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων και για το λόγο αυτό θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) και ευνοϊκές πιστώσεις από διεθνείς θεσμούς ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2020, δήλωσε ο απερχόμενος Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν .

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεσμεύθηκαν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κι αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Φίλε, θα αποστείλει καλό μήνυμα στους επενδυτές.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.