Αζεροι και Τούρκοι εγκαινιάζουν την σύνδεση ΤΑNAP-TAP

Σε λίγες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων του αγωγού συμπίεσης φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipe (TAP), στην πόλη Ύψαλα,  στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Σκοπός της εν λόγω τελετής είναι να σηματοδοτήσει αυτό το σημαντικό βήμα στον σχεδιασμό  του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, το κύριο μέρος του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου της Transatalolian (TANAP).

Μάλιστα σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στην τελετή εγκαινίων πρόκειται να παρευρεθούν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) καθώς  και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ (İlham Aliyev), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να  μεταφέρουν το μήνυμα ότι “οι χώρες τους είναι έτοιμες να προμηθεύσουν αέριο στην Ευρώπη, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ήπειρο”.

Η απελευθέρωση του φυσικού αερίου στο έργο TAP, η οποία θα ολοκληρωθεί το προσεχές έτος, θα ενισχύσει τον βασικό ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Μάλιστα έτσι, η γείτονος ,  ενισχύει την στρατηγική της υπεροχή σε ενεργειακά έργα που μεταφέρουν το αζερικό και το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Ενώ το πολυεθνικό και περιφερειακό έργο του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου πλησιάζει στο τέλος, η TurkStream, η οποία θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στις τουρκικές και ευρωπαϊκές αγορές, αναμένεται επίσης να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2019.

Ειδικότερα, μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, μεταφέρεται το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο παράγεται στον τομέα Shah Deniz και άλλους τομείς νότια της Κασπίας στις ευρωπαϊκές αγορές. Το μεγαλύτερο μάλιστα τμήμα του, ο TANAP, (επένδυση ύψους 6,5 δισ. δολαρίων), είναι έτοιμο να ξεκινήσει την επόμενη φάση του , απελευθερώνοντας αέριο στον TAP με την τελετή εγκαινίων να πραγματοποιείται στις 30 Νοεμβρίου.

Ο TAP και συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό σκέλος του νότιου διαδρόμου αερίου, ξεκινάει από  Ελλάδα και εκτείνεται στην Ιταλία, έργο το οποίο βρίσκεται υπό υλοποίηση.

Ο TANAP, τα επίσημα  εγκαίνια του οποίου έγιναν τον Ιούνιο του 2018, στην πόλη Eskişehir, υπολογίζεται ότι θα παραδώσει 3.08 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο τουρκικό δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020, ο αγωγός αναμένεται να παραδώσει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία.

(Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου, η εταιρία Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), η BP και η SOCAR Turkey κατέχουν το 51%, 30%, 12% και 7% των μετοχών του TANAP αντίστοιχα. Όταν ο TAP ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία, ολόκληρο το έργο αγωγού θα έχει την δυνατότητα να παραδώσει 16 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου).

Η Τουρκία θα λάβει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτού του αερίου μέσω του TANAP, ενώ ο υπόλοιπος όγκος θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του TAP.

Ο TAP 4,5 δις ευρώ (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια) θα διασχίσει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να φτάσει στην Ιταλία, ενώ το αέριο του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές έως το 2020.

Το TANAP μήκους 1.850 χιλιομέτρων και το TAP μήκους 878 χιλιομέτρων αλληλοσυνδέονται στον ποταμό Μαρίτσα που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2018.

Αναλυτικότερα για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ: “Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project -TANAP) είναι αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος μέσω Γεωργίας και Τουρκίας φτάνει στα ελληνικά σύνορα, όπου θα συνεχιστεί στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipe (TAP). Θα αποτελέσει κεντρικό τμήμα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέσει το γίγαντα του φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω του αγωγού του Νότιου Καυκάσου (SCP), του TANAP και του TAP. Οι δύο αγωγοί, TANAP και TAP, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ελλάδα και την Ιταλία”.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.