Bankingnews.gr: Στα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ η εθνική οικονομία ζημιώθηκε 200 δισ. ευρώ

Η αριστερή διακυβέρνηση κόστισε στον ελληνικό λαό 200 δισεκ. ευρώ δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ –  Αυτό ονομάζεται εθνική οικονομική τραγωδία που θα παραμείνει για αιώνες στην ιστορία….
Ο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά κλείνει δύο χρόνια διακυβέρνησης αλλά ο απολογισμός όσο και εάν ωραιοποιηθεί αποδεικνύεται βάρβαρος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Στα 200 δισ. η ζημία της Ελλάδος στους 24 μήνες παταγώδους αποτυχίας της αριστεράς.
Αυτή η παταγώδης οικονομική αποτυχία θα μείνει ανεξίτηλη για να θυμίζει στην Αριστερά ότι απέτυχε.
Παρήλθαν 24 μήνες επιπόλαιων, αφρόνων και απερίσκεπτων διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση με το αποτέλεσμα να είναι συνεχείς φοροκαταιγίδες….

Μείωση ΑΕΠ και δραματική αύξηση φόρων

Οι έμμεσοι και έμμεσοι φόροι φθάνουν τα 46,8 δισεκ. ευρώ ενώ για το 2017 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα φθάσει στα 180,8 δισεκ.
Στην διετία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια σωρευτική μείωση του ΑΕΠ 4%.
Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι για το διάστημα 2015 με 2020 θα επιβληθούν 14 δισεκ. νέοι φόροι.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ 2007 και 2017 η σύνθεση των εσόδων άμεσων και έμμεσων φόρων δεν έχει αλλάξει.
Στα 51 δισεκ. το 2007 και στα 51 δισεκ. το 2017 όμως έχει αλλάξει δραματικά το μείγμα των φορολογικών εσόδων αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η μείωση του ΑΕΠ συνοδεύτηκε από αύξηση φόρων, οπότε η πραγματική καθαρή επίδραση στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη της ζημίας που υπέστη η κοινωνία.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 124,8 δισκ. ή μείωση 36 δισεκ. σε 24 μήνες

Οι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος της χώρας υπέστη δραματική μείωση.
Όμως τι συνέβη αυτούς τους 24 μήνες πώς συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες καταθέτες;
Τέλη Δεκεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 160 δισεκ. ενώ ακολούθησε μείωση 12 δισεκ. μόνο τον Ιανουάριο του 2015.
Η απώλεια αυτή των 12 δισεκ. ήταν απόρροια της διαφαινόμενης ανατροπή πολιτικού σκηνικού με την νίκη ΣΥΡΙΖΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 16 Ιουλίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 120,8 δισεκ. ευρώ ή μείωση 40 δισεκ. ευρώ.
Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 η αύξηση ήταν μόλις 4 δισεκ. δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών η αύξησης ήταν μόλις 4 δισεκ.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 36 δισεκ. και αυτή η απώλεια καταθέσεων στους 24 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησε στην ντροπιασμένη απόφαση των capital controls.
Τα capital controls είναι ο μηχανισμός προστασίας των τραπεζών….από τους καταθέτες… και ο μηχανισμός που αποδεικνύει πόσο έχει αποτύχει μια κυβέρνηση.

Το ΤΧΣ έχασε 39 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο και funding gap

Το ΤΧΣ επένδυσε το 2013 περίπου 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 14 δισεκ. σε funding gap για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στα στοιχεία ενεργητικού από την διάσπαση σε καλές και κακές τράπεζες.
Συνολικά επενδύθηκαν 39 δισεκ.
Με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 τα 39 δισεκ. μηδενίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
Τα 39 δισεκ. χάθηκαν αλλά τα 39 δισεκ. ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει γιατί αφορούν δάνεια του μνημονίου που έλαβε η Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.
Οι έλληνες θα πληρώσουν 39 δισεκ. τα οποία δεν είχαν ανταποδοτικό όφελος.
Το αμερικανικό δημόσιο πούλησε στρατηγικά ποσοστά που είχε αποκτήσει στην Citigroup με σημαντικές κεφαλαιακές υπεραξίες, τα capital gains ήταν εντυπωσιακά για το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.
Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το ΤΧΣ με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 απέκτησε πλήρη δικαιώματα, κοινές μετοχές μετά ψήφου άρα διασφαλίζει την επένδυση του είναι παραπλανητικό.
Π.χ. στην Eurobank η τρέχουσα αξία του ΤΧΣ είναι 32 εκατ ευρώ και ξέρετε πόσα έχει επενδύσει σε Eurobank, TT και Proton bank το ΤΧΣ σε κεφάλαια , funding gap και προνομιούχες μετοχές περίπου 11,9 δισεκ. ευρώ.
Στην Πειραιώς επένδυσε συνολικά 15 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap. στην Εθνική 10,3 δισεκ.

Επιπτώσεις σε χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία

Το σοκ στην πραγματική οικονομία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η ζημία στις αποτιμήσεις εκτιμάται τουλάχιστον 6 δισεκ. ευρώ μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και στην ιδιωτική οικονομία ζημίες από τα capital controls και ύφεση καθώς και νέοι φόροι περί τα 10 δισεκ. ευρώ.
Η ιδιωτική οικονομία, η μόνη ζωντανή και παραγωγική πηγή πλούτου στην Ελλάδα αποδεκατίζεται με την εμμονική πολιτική της αριστερής κυβέρνησης.
Η αγορά έχει τελειώσει, ενώ η ιδιωτική οικονομία κατεδαφίζεται με τις επιπόλαιες και προσβλητικές για την εθνική οικονομία πρακτικές της αριστερής διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο 86 δισεκ.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και σε τρίτο δανειακό πρόγραμμα 86 δισεκ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εσχάτως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει σε μέτρα στο διάστημα 2015 με 2020 στα 14 δισ. μέτρα.

Τα NPLs και NPEs των τραπεζών εκτινάχθηκαν στα 115,5 δισεκ.

Αν και στο θέμα των NPLs και NPEs ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την μικρότερη ευθύνη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες διενήργησαν επιπλέον 18 δισεκ. νέες προβλέψεις μετά τις ζημίες του 2015 που ήταν ιστορικών διαστάσεων.
Τα σωρευτικά NPEs έχουν φθάσει στα 115,5 δισεκ. ευρώ.

Επιβλήθηκαν capital controls από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι την ΕΚΤ

Η επιβολή capital controls δηλαδή ο δραματικός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας της κοινωνίας είναι έγκλημα ηθικό και οικονομικό.
Τα capital controls επιβλήθηκαν για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών και μέσω αυτού διασώθηκαν οι τράπεζες.
Όμως αυτό δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αντί να αποτρέψει τα capital controls συνέβαλλε καταλυτικά στην επιβολή τους.
Τα capital controls δεν θα αρθούν πριν τα μέσα ή τέλη του 2018.

Συμπέρασμα

Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 10 δισεκ.
Ζημία από τις καταθέσεις 36 δισεκ.
Ζημία από τα NPLs 18 δισεκ.
Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 10 δισεκ.
Ζημία 39 δισεκ. από την αποτυχημένη επένδυση του ελληνικού κράτους στις τράπεζες.
Σε 23 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 113 δισεκ. ευρώ.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 82-86 δισεκ. ευρώ για να καλύψει όλη αυτή την εθνική τραγωδία.
Άρα ζημία 113 δισεκ. από τους 24 μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς και 82-86 δισεκ. νέο δάνειο για να καλυφθεί η ζημία που προκάλεσε η διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Η αριστερή διακυβέρνηση κόστισε στον ελληνικό λαό 200 δισεκ. ευρώ δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ.
Αυτό ονομάζεται εθνική οικονομική τραγωδία που θα παραμείνει για αιώνες στην ιστορία….

(www.bankingnews.gr)

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.