« The big rethink for Europe. The big turning point for Greece»

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης, Αθήνα αποκλειστικά για το KomotiniPress

Περισσότεροι από 700 σύνεδροι παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου του Εκόνομιστ στην Αθήνα  που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πολλών Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ομιλητών κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου τα βασικά σημεία των εισηγήσεών του συνίστανται στα ακόλουθα:

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα θετικό σημείο καμπής μετά από έξι χρόνια ύφεσης εξέφρασε ο ExecutiveEditorτου περιοδικού TheEconomist DanielFranklin, μιλώντας ευρύτερα για μία συγκυρία κατά την οποία «γίνονται δεύτερες σκέψεις» σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,3% μέσα στην επόμενη 2ετία, η οποία μεσοπρόθεσμα θα ανέλθει σε 3-3,5%, εξέφρασε η ανώτερη αναλύτρια του EconomistIntelligenceUnit Joan Hoey, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα «κατόρθωσε να πετύχει και να ξεπεράσει τους στόχους της» εν μέσω επώδυνης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης.

«Υπάρχουν βέβαια κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά μακροχρόνια πρέπει να ενταθούν», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην αγορά εργασίας.

Η ίδια χαρακτήρισε τις εξαγωγές ως τον καλύτερο τρόπο για ανάπτυξη, παρατηρώντας: «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή στερείται ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά».

Η ίδια εκτίμησε ότι είναι πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ενδεχομένως εντός του 2015, όπως είπε, δεδομένων της εύθραυστης πλειοψηφίας της κυβέρνησης συνεργασίας, των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει και του χρονικού σημείου των προεδρικών εκλογών.

Την ανάγκη για ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη προέκρινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας MarioMonti μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ίδιος ζήλος που επιδεικνύεται στο δημοσιονομικό σκέλος χρειάζεται και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για ψυχολογική διαίρεση στο εσωτερικό της ΕΕ η οποία -όπως είπε- λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Monti, ο ευρωπαϊκός Νότος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Παρατήρησε ωστόσο ότι παραμένουν κάποια «πολύ επικίνδυνα στερεότυπα» τόσο από τον Βορρά προς τον Νότο όσο και αντίστροφα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου η οποία εξήλθε από την κρίση χωρίς πρόγραμμα διάσωσης.

«Η αποστολή δεν εξετελέσθη», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πορεία μέτριας ανάκαμψης, αλλά τόνισε πως ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις. Μίλησε δε για την ανάγκη εισαγωγής μιας «νέας διαδικασίας σύγκλισης» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το 2013 το χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 95,1% και 168,0% του ΑΕΠ (σε 175,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και σε 132,6% του ΑΕΠ στην Ιταλία – σε 319% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Ιρλανδία και σε 252% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία).

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ίδιο έτος το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε σε 12,0% (η ανεργία των νέων άγγιξε το 24,0% – αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου έφθασε το 58,3% και το 55,5% αντίστοιχα).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 1% το 2014 και 1,7% το 2015, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Coeure, οι συνολικές επενδύσεις στη ζώνη του Ευρώ συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 20% μετά την κορύφωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2008. Επιπλέον, η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών της παραγωγής «υπήρξε επίσης απογοητευτική» από το 2000 και μετά: από το 2000 έως το 2007 κατέγραφε αύξηση κατά 0,45% ετησίως, ενώ από το 2007 έως το 2012 σημείωνε υποχώρηση κατά 0,47% ετησίως (πηγή: βάση δεδομένων Ameco, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

«Στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται κάποια ευελιξία προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το κόστος σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , αλλά δεν μπορεί να βασίζεται σε κενές υποσχέσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Η χρονική ακολουθία πρέπει να είναι σαφής: πρώτα εγκρίνονται και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια το κόστος τους, το οποίο εκτιμάται ανεξάρτητα, μπορεί να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη δέουσα προσοχή στα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια που παρέχουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους».

Συμμετέχοντας σε σχετικό διάλογο στο πάνελ, εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο ο ευρωπαϊκός Βορράς συναντά τον ευρωπαϊκό Νότο και ακριβώς εκεί, όπως είπε, έγκειται η ευθύνη της Γαλλίας, υπό την έννοια ότι οφείλει να διαδραματίζει εξισορροπητικό ρόλο.

Τις αρνητικές συνέπειες της παγίδας «χρέους – ελλείματος – φορολόγησης», ως συνήθους φαινομένου στην Ευρωζώνη των τελευταίων ετών, επισήμανε στην ομιλία που παρέθεσε στην 18η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο επικεφαλής έρευνας, στρατηγικής και ανάλυσης της AmundiPhilippeIthurbide.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σχέση με την περίοδο που προηγήθηκε.

Μιλώντας για την ανάγκη «να ενεργοποιηθούν οι αγορές» στην ευρωπαϊκή επικράτεια, μεταξύ άλλων, προέτρεψε για αλλαγές στη φορολόγηση.

«Η ανάπτυξη είναι εθνικό ή ευρωπαϊκό θέμα;» Το συγκεκριμένο ερώτημα διατύπωσε από το βήμα του Economistως βάση της συζήτησης η οποία κατά τη γνώμη του οφείλει να διεξαχθεί στην Ευρωζώνη ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta, o οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Χρειάζεται μία ενιαία αγορά και όχι 28 διαφορετικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, ως καθοριστικού αναπτυξιακού παράγοντα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να τεθεί στον πυρήνα της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ιρλανδίας είναι περισσότερο ορατή στην αγορά εργασίας, η οποία -αφού σταθεροποιήθηκε- τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνει βελτίωση», συμπέρανε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο καθηγητής και επικεφαλής του τομέα οικονομικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας AlanAhearne.

Αναφερόμενος στους παράγοντες στους οποίους οφείλεται κατά τη γνώμη του η αντιστροφή της εικόνας στην Ιρλανδία, τους ανέλυσε ως εξής σε τρία επίπεδα:

Βασικές οικονομικές δυνάμεις ήρθαν στο προσκήνιο (φαρμακευτικός τομέας, ιατρική τεχνολογία, ICT, γεωργικά προϊόντα διατροφής, τουρισμός).
Αποφασιστική δράση αναλήφθηκε στο εσωτερικό της χώρας (βιώσιμη προσπάθεια για τον περιορισμό του ελλείμματος προϋπολογισμού και την αναδόμηση του τραπεζικού συστήματος).
Υποστηρικτικές πολιτικές ενίσχυσαν από το εξωτερικό (ΟΜΤ, νέα αρχιτεκτονική του Ευρώ, αναθεωρημένοι όροι στα τραπεζικά δάνεια – βελτίωση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας).

Ο ίδιος μίλησε πάντως για την ανάγκη περαιτέρω μακροοικονομικής υποστήριξης με στόχο την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην ανεργία των νέων.

Το 2014 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economistο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετεξελιχθεί το 2015 σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο μείωσης της ανεργίας, αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και τόνωσης των επενδύσεων.

Προανήγγειλε επίσης σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φορολογικών βαρών και αποκατάσταση των αδικιών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων αλλαγών στη φορολογική διοίκηση. Ο κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου, διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, εξορθολογισμό του φορολογικού ποινολογίου και ανταμοιβή των συνεπών φορολογούμενων. Τόνισε ακόμα ότι κρίσιμα πεδία πολιτικής αποτελούν η αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο χειρισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, το οριστικό άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και πολιτών με τον δημόσιο τομέα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Regling έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χαμηλά επιτόκια και τη μακρά περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τους μηχανισμούς EFSF/ESM και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών. Άλλωστε, όπως είπε, όσες χώρες της Ευρωζώνης μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής πέτυχαν τους υψηλότερους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς. Ο κ. Regling υποστήριξε ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει απομακρυνθεί πολύ, αν και δεν έχει τελειώσει πλήρως. Πρόσθεσε, επίσης, ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, ώστε να λειτουργήσει ακόμα πιο ικανοποιητικά η νομισματική ένωση.

Εύσημα στην Ελλάδα για τη μεγάλη πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής απένειμε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ Rishi  Goyal μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας πάντως ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί. Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες. Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Goyalυποστήριξε ότι σήμερα έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά θα πρέπει να προσέξουν την αποτύπωση των καθυστερούμενων δανείων στου ισολογισμούς τους ώστε να μη βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωπες με ένα οξύ πρόβλημα που θα τις εγκλωβίσει και θα τις εμποδίσει να διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά. Χαρακτήρισε πάντως θετική εξέλιξη την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – την πρώτη έκδοση ομολόγου από την έναρξη της κρίσης – και παράλληλα υποστήριξε ότι ανακάμπτουν ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Επαρκή χαρακτήρισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίστηκαν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών από τα τελευταία τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Για το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες ανάγκες για τις τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι αυτό θα φανεί μετά τα stresstest του φθινοπώρου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσπάθειες των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν απευθείας επικοινωνία με τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις για την αναδιάρθρωσή τους. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε μέσα από την ομιλία του την ανάγκη να συνεχίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την προσπάθειά τους να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις, τάχθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Επεσήμανε ακόμα ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και όχι ρητορική που να διώχνει τους επενδυτές, ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Τόνισε ακόμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη της ανάπτυξης, με αρωγό το Κράτος.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου, η εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης και ο προσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κατεύθυνση πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας θα είναι από τις βασικές οικονομικές επιλογές μας, τόνισε ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ελληνικό μνημόνιο ήταν το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε ποτέ και πρόσθεσε ότι η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και η μεγάλη αποεπένδυση των τελευταίων ετών, οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση και ανεργία. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια γη διότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την πώλησή της. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο των βασικών υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια, καθώς είναι υπερχρεωμένη, αλλά αντιθέτως έχει ανάγκη από ίδια κεφάλαια ανάπτυξης όπως είναι τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικές επενδύσεις, τόνισε από το βήμα του Economistoδιευθύνων σύμβουλος της EnterpriseGreece Στέφανος Ησαΐας. Ο κ.Ησαΐας επεσήμανε ότι οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και τις αλλαγές που υλοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πως είναι ενθαρρυντικό ότι πλέον ανοίγει σιγά – σιγά τις πόρτες της στους ξένους επενδυτές.

«Ακατέργαστο διαμάντι» χαρακτήρισε την έκταση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της LamdaDevelopment κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσιάζοντας στο συνέδριο του Economistτα βασικότερα χαρακτηριστικά του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την περιοχή. Όπως είπε, πρόκειται ίσως για τη μοναδική έκταση στην Ευρώπη που συνδυάζει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, δίπλα στη θάλασσα, εντός του πολεοδομικού ιστού μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και με ιδανικό κλίμα. Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης, τόνισε ο κ. Αθανασίου, είναι να ξαναγίνει η Αθήνα κορυφαίος τουριστικός, πολιτιστικός και επιχειρηματικός προορισμός. Το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, όπως είπε, περιλαμβάνει ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, ποδηλατόδρομους, πολιτιστικά κέντρα, χώρους κατοικιών και μαρίνες.

Η Ελλάδα πρέπει – και μπορεί – να βάλει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων περίπου 150 δις ευρώ μέχρι το 2020, ανέφερε ο ο εταίρος της McKinsey & CompanyΓιάννης Γκικόπουλος. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Γκικόπουλος τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι δυνατόν να προέλθει από το ΕΣΠΑ (45 δισ. ευρώ), τις ιδιωτικοποιήσεις (53 δισ. ευρώ) και τις ιδιωτικές επενδύσεις (53 δισ. ευρώ). Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέκτησε το 100% της ανταγωνιστικότητας, που έχασε την περίοδο πριν την κρίση, και πλέον κατανοεί τις δυνατότητές της στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέσω μιας ανώνυμης εταιρίας, όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν αποτελεί το πλέον πρόσφορο μοντέλο διότι στερείται στρατηγικού σχεδιασμού, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της IntralotΚωνσταντίνος Αντωνόπουλος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, προ κρίσης, ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφείς αλλά, πλέον, όσες από αυτές δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας δεν μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγική δυναμική. Ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μείωσε την ιδιωτική κατανάλωση και επιπλέον οι τράπεζες ήταν για μεγάλο διάστημα αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Φλόριδα της Ευρώπης», διαμήνυσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economistο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CalamosInvestmentsJohnCalamos, ο οποίος μίλησε για πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία.

Διαπιστώνοντας σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ο ίδιος προέτρεψε για πολιτικές επιλογές οι οποίες θα αναδομήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα αποφέρουν θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την πρόσβαση σε ρευστότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι λόγω της δυστοκίας των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν δυνατότητες στις αγορές κεφαλαίων.

Το ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για συνέργεια με την Ελλάδα στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης των λιμενικών και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων ως ένα ενιαίο σύστημα logistics εξέφρασε σήμερα στο συνέδριο του Economistο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Vladimir Yakunin. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για δυνητική υψηλή συνδρομή στην οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του μείζονος ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO», τόνισε ο κ. Yakunin ο οποίος μίλησε για «αναγκαία βήματα» με στόχο μία «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τομέα μεταφορών»: επιβεβαίωση και παρουσίαση των σχεδίων για τη νέα σιδηροδρομική υποδομή, ευθυγράμμισή της με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αποσαφήνιση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων διαγραφής χρεών που συσσωρεύτηκαν πριν από την ιδιωτικοποίηση κ.ά.

Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στην κρίση και πιθανότατα θα βγει και πρώτη από αυτήν, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OnexΠάνος Ξενοκώστας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας ενδυνάμωσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ξενοκώστας, θα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις όπως είναι η αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξενοκώστας στο φορολογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι σταθερό και με απλές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών.

Η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και όχι ευρωπαϊκή υποχρέωση. Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το πλαίσιο για τη διανομή ενέργειας στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί προϊόν επιβολής μέσω των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές δημόσιες εταιρείες που έχουν διατηρήσει υπό τον έλεγχό τους τη διανομή της ενέργειας και τα δίκτυα.
«Καλώ τον κ. Σαμαρά να συμπεριφερθεί ως ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός και να ανοίξει το δρόμο στη διαβούλευση και να δώσει χώρο στη δημοκρατία», είπε.
Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συζητηθούν τα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ.
Γενικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι είναι παράλογο να λέει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους δημόσιους οργανισμούς να μείνουν έτσι για να συνεχίσουν να λειτουργούν με το μοντέλο που εφάρμοσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντιτίθεται, τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και στο σημερινό status quo. Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, τη συνολική μεταρρύθμιση των δημόσιων οργανισμών και θέλουμε να εξασφαλίζουν το δικαίωμα στα δημόσια αγαθά. Αντίθετα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λειτουργικές και αποτελεσματικές δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας, συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναγκαία τη δημοσιονομική προσπάθεια αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών. Εκτίμησε ότι βιώνουμε την τελευταία φάση αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος και επισήμανε την ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος.
«Να απεντάξουμε από τα μνημόνια στην Ελλάδα και να την επανεντάξουμε ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας» εξέφρασε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

Όπως είπε, η ρευστότητα των τραπεζών «φτάνει τα όρια πριν από την κρίση: πάνω από 50 δις», γεγονός που «δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν ξανά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγχρηματοδοτούν με τα ευρωπαϊκά ταμεία πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έργα τους τελευταίους 4-5 μήνες».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών και με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. «Έχει βρεθεί λύση για συλλογή 35 δις και πιστεύω ότι οι τράπεζες ήδη διαθέτουν έμπειρες ομάδες για τη συλλογή των δανείων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό και το νομικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων εκτός των δικαστηρίων.

Το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατοπιστεί σε υψηλή θέση χρέους λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων από την 6ετή ύφεση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι υψηλό, οι ενδείξεις προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι περιορισμένες και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα. Αυτές είναι οι αιτίες οι οποίες κρατούν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως τις διατύπωσε από το βήμα του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της FitchRatings από το Ην. Βασίλειο Douglas Renwick.

Ειδικότερα ως προς τη δημοσιονομική παράμετρο, ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται «δραματική διαγραφή του επίσημου χρέους», παρά μία σταδιακή διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και πέραν των προγραμμάτων της τρόικας.

Τη σημασία των υψηλών λογιστικών προδιαγραφών, προκειμένου για την αντανάκλαση της οικονομικής πραγματικότητας, τη λήψη ορθών αποφάσεων και κατ’ επέκταση την οικοδόμηση εμπιστοσύνης γύρω από την ελληνική οικονομία, επισήμανε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο εταίρος της EYΓερμανίας ThomasMüller-MarquésBerger. Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε την εφαρμογή μιας ευρείας λογιστικής μεταρρύθμισης.

Την έλλειψη ρευστότητας εν μέσω «της σφιχτής πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ως μείζον πρόβλημα για τον Έλληνα εξαγωγέα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Άγγελος Κωτσιόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο υποστηρικτικό πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», εξηγώντας ότι οι εξαγωγικές εταιρείες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΠ και εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την τράπεζα της επιλογής τους, με ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΠ τιμολογίων, με ανώτατο ανακυκλούμενο όριο ανά εξαγωγέα το 1.000.000 ευρώ, για διάρκεια πιστώσεων από 1 μέχρι 4 μήνες και με ευνοϊκό επιτόκιο.

«Οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τους ασφαλιζόμενους στον ΟΑΕΠ εξαγωγείς, δεν απαιτούν «εμπράγματες» ασφάλειες, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΠ έχει καταθέσει σε κάθε μια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ένα συγκεκριμένο ποσό από το οποίο η τράπεζα αποζημιώνεται σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξόφληση των τιμολογίων από τους αγοραστές του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Ξεκινώντας από την αφετηρία ότι το ελληνικό σύστημα υγείας «έπασχε από πλήθος στρεβλώσεων» -όπως φαινόμενα σπατάλης, ανυπαρξία ελέγχων και έλλειψη μηχανισμών οδηγιών συνταγογράφησης- ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης περιέγραψε από το βήμα του Economistτους βασικούς άξονες των αλλαγών οι οποίες εφαρμόζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη πρωτοκόλλου συνταγογράφησης (αναγνώρισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα), στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΦ, στην αποκατάσταση των πληρωμών προς τους παρόχους («υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες, πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση») και στην παρέμβαση για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας δεν έχουν απλώς δημοσιονομικό όφελος, αλλά πετυχαίνουν το λεγόμενο “valueformoney” για τον φορολογούμενο, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Διευθυντής και Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι προωθούμενες αλλαγές έχουν έντονο διαρθρωτικό χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (6,1 ανά 1.000 κατοίκους), το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό και την υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η φαρμακευτική βιομηχανία «μπορεί να τονώσει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ‘παράγω και εξάγω’» και υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να είναι προνομιακός συνομιλητής στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης του προβλημάτος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία που πραγματοποίησε στο ετήσιο συνέδριο του Economistο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτριος Δέμος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη διαφανών κανόνων και ορθής αξιολόγησης -όπως είπε- των πραγματικών υπαιτίων για την υψηλή κατανάλωση και δαπάνη του συστήματος.

Αναφερόμενος στη συνδρομή της φαρμακοβιομηχανίας στο ελληνικό ΑΕΠ, υπογράμμισε ότι στον κλάδο αντιστοιχεί πολλαπλασιαστής της τάξης του 3,4%. Πρόσθεσε δε ότι έχουν επενδυθεί 500 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό και 300 εκατ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ώρα που απασχολούνται περισσότερα από 50.000 άτομα.

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισήμανε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα της Δύσης με την Ανατολή και προτρέποντας για την υιοθέτηση επιλογών στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων.

«Νιγηρία, Λιβύη, Αίγυπτος, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Ουκρανία, Καύκασος. Οι παθητικές παρατηρητές των εξελίξεων δεν είναι επιλογή, η απομόνωση είναι εξίσου επικίνδυνη. Επίσης οι υποσχέσεις και ιδεαλιστικά σχέδια για εξαγωγή και επιβολή του δυτικού τρόπου σκέψης σε αυτήν την περιοχή δεν θα προάγει τη συλλογική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο κόσμος χρειάζεται μια Ρωσία που κοιτάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Μια δημοκρατική και ανοιχτή Ρωσία που δεν υποφέρει από ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες που μπορεί να βρίσκεται δίπλα στον δυτικό κόσμο. Πρέπει να υπάρχει μία αμοιβαία κατανόηση, εδραίωσης μιας ενεργειακά αυτόνομης Ευρώπης».

Σημείωσε δε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, της παγκόσμιας ασφάλειας, η Τουρκία να προχωρήσει στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου για το καλό ολόκληρου του κόσμου».
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάδειξη της Ελλάδας ως νέου ενεργειακού παίκτη που μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», ενισχύοντας την ευρωπαϊκή άμυνα και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι -παρόλη την πρόοδο η οποία, όπως είπε, έχει σημειωθεί- η Ευρώπη δεν έχει επιτύχει την απαιτούμενη πολιτική συνοχή στο εσωτερικό της.

«Η Ευρώπη και κατ’επέκταση ο ευρωατλαντικός χώρος, δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τις εστίες κρίσης απομονώνοντας τις σε μια splendid isolation («λαμπρά απομόνωση»). Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης τούτο είναι πλέον αδύνατο», συμπέρανε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economistο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας του ΝΑΤΟ Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος, υπό την έννοια ότι «οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία ή την Ουκρανία έχουν άμεση επίπτωση στις ευρωπαϊκές χώρες, με τη μορφή π.χ. μεταναστευτικών ρευμάτων, διακοπών στην ροή ενεργειακών πόρων ή της τρομοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της Συνόδου της Ουαλίας περιέγραψε ως εξής τα βασικά χαρακτηριστικά που θα διέπουν το «ΝΑΤΟ του μέλλοντος»:

• «Θα δοθεί εκ νέου σημασία στη συλλογική άμυνα, δεδομένου ότι, όπως φάνηκε με τα γεγονότα στην Ουκρανία, η στρατιωτική απειλή στην Ευρώπη όχι μόνο δεν έπαψε να υφίσταται, αλλά αντιθέτως υπάρχουν χώρες που δεν διστάζουν να κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους».

•  «Θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών εταίρων της Συμμαχίας και των χωρών της περιφέρειας. Η εποχή των μεγάλων επιχειρήσεων τύπου Αφγανιστάν κλείνει και η έμφαση δίνεται στην βοήθεια χωρών, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, αλλά και η Ιορδανία, ή η Λιβύη και η Σομαλία, εφόσον το επιθυμούν».

•   «Το ΝΑΤΟ δίνει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, είτε πρόκειται για τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρομοκρατία, τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ή ακόμα και την προπαγάνδα, η οποία όπως είδαμε πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο».

«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR αποτελεί μια παραβίαση, δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εταιρείες εκτός. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του NationalEnergySecurityFundτης Ρωσίας Konstantin Simonov.
Ο ίδιος μετέφερε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πως ο South Stream δεν είναι ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου της σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ή να αυξήσει την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Ευρώπη», για να καταλήξει:

«Το θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε την Ουκρανία ως διαμετακομιστική χώρα, ως χώρα transit, και σίγουρα πρέπει να την προστατεύσουμε. Αλλά η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ απλή. Αυτήν τη στιγμή, τον επόμενο χειμώνα, και δεν μιλάω για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο χειμώνα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα. Τι θα συμβεί λοιπόν αύριο το πρωί;».

«Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», πρόσθεσε, παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και επισημαίνοντας ότι αυτές, το 2013, αφορούσαν κυρίως στη Γερμανία / 41 bcm, στην Τουρκία / 26,7 bcm, στην Ιταλία / 25,3 bcm και στη Βρετανία / 16,6 bcm (στην Ελλάδα εξήχθησαν 2,6 bcm).

Η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νέων ενεργειακών δρόμων που ανοίγονται από την Ανατολή προς τη Δύση, τόνισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο διότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατασκευή του αγωγού TAP που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη ή ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB . Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή ενός ή δύο επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε επίσης ότι τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και οι έρευνες που ξεκίνησαν στον ελλαδικό χώρο, ενισχύουν τον ρόλο της ανατολικής Μεσογείου ως αναδυόμενης πηγής ενεργειακής ασφάλειας.

Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χρονική επέκταση των αδειών διανομής, διεύρυνση των γεωγραφικών περιοχών που δραστηριοποιούνται οι ΕΠΑ και θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης δικτύων και χρήσης αερίου από τους καταναλωτές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρήσης LNG στη ναυτιλία και της αεριοκίνησης στα οχήματα. Ο κ. Παλαιογιάννης, επεσήμανε ότι ο τομέας ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το τοπίο παραμένει αβέβαιο με κίνδυνο να απαξιωθούν παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε πιθανή επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΠΑ από τη μετακύληση του κόστους από τις ρήτρες takeorpay. Σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του ιδρυτή και γενικού διευθυντή του NationalEnergySecurityFundτης Ρωσίας KonstantinSimonov, ο οποίος δεν απέκλεισε επιπλοκές στη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τον επερχόμενο χειμώνα, ανέφερε ότι πρόκεται για μία στάση η οποία πλήττει την έως τώρα αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου στρατηγικού διαδρόμου που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economistο διευθυντής Ελλάδος της TAP Rikard Scoufias. Έσπευσε παράλληλα να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «δυνατό παίκτη» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Για τον αγωγό TAP ανέφερε ότι το 2020 θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη. Η επιτυχία αυτής της επένδυσης, όπως είπε ο κ. Scoufias, εξαρτάται από την κατανόηση της σημασίας του έργου από όλους τους εμπλεκόμενους και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις τους και οι ανησυχίες τους.

Στα 20 οικόπεδα διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Πρόκειται για οικόπεδα μεγάλου μεγέθους, όπως είπε, τα οποία ακουμπούν στη λεγόμενη «μέση γραμμή» που υπάρχει με τις γειτονικές χώρες. Υπενθύμισε ότι το 5% των εσόδων από τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα δίνονται στις Περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι περιοχές των ερευνών. Ο κ. Λυγερός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη ΝΑ Ευρώπη, λειτουργώντας όχι μόνο ως ενεργειακό πέρασμα αλλά και ως χώρα παραγωγής ενεργειακών πόρων.

Στα 30 GW ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF) Σάββας Σεϊμανίδης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει περίπου 1,25 εκατ. θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, επεσήμανε ο κ. Σεϊμανίδης και πρόσθεσε ότι τα άμεσα οφέλη είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων από χώρες εκτός Ε.Ε. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα κλιματική στρατηγική στο πλαίσιο της «Λευκής Βίβλου» για το 2030. Ο κ. Σεϊμανίδης υποστήριξε ότι η Κομισιόν, ενόψει των όποιων θεσμικών αλλαγών, θα πρέπει να συνυπολογίσει το γεγονός ότι στην Ε.Ε. εξακολουθεί να υπάρχει κρατική επιδότηση επικίνδυνων και ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ακόμα ότι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και έχουν κληθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Παράλληλα, ο κ, Ζερβός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι την τελευταία τετραετία η ΔΕΗ έχει κάνει επενδύσεις περίπου 4 δις ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περίπου 520 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξέδωσε με επιτυχία εταιρικό ομόλογο.

Αλλαγή του κλίματος στην ελληνική αγορά ενέργειας διαπιστώνει σε ομιλία του στο συνέδριο του Economistο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EdisonΙταλίας Roberto Poti, αναφερόμενος στην παρουσίαση των οικοπέδων υδρογονανθράκων αλλά και την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία καλωσόρισε ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, επισήμανε την ανάγκη η μείωση των τιμών να μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές μέσω της λειτουργίας του ανταγωνισμού και στάθηκε στην παράμετρο της φορολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

O ίδιος παρατήρησε ότι η Ευρώπη οδηγείται από τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς, η οποία -κατά τη γνώμη του- έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα.

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και μετρητών μπορεί να συνδράμει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας εξέφρασε από το βήμα του Economistο εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ. της ElpedisonPower και της ElpedisonEnergy Ανδρέας Τζούρος.

Όπως είπε, η μαζική είσοδος των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια υποκατέστησε σε μεγάλο ποσοστό την παραγωγή από συμβατικές μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσε αστάθεια στα δίκτυα και αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών.

Αναφορικά με την ελληνική αγορά ενέργειας, μίλησε για σοβαρό έλλειμμα ανταγωνισμού, «παρ’ όλες τις επενδύσεις σε μονάδες τελευταίας τεχνολογίας», αλλά και για εν εξελίξει μετασχηματισμό της.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τη μεταβλητότητα των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Για επικρατούσες σύνθετες συνθήκες στην ελληνική αγορά ενέργειας έκανε λόγο στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφερόμενος σε παραμέτρους όπως η διείσδυση των ΑΠΕ και η είσοδος νέων καυσίμων.

Αναδεικνύοντας ως στόχο την αποτελεσματικότητα στη χρήση πόρων, κεφαλαίων και ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου), προέκρινε τη διεύρυνση των αγορών, την επίτευξη συνεργειών κι την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

Εν μέσω των εν εξελίξει διεργασιών στην ελληνική αγορά ενέργειας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η όποια αξία προέρχεται από εθνικούς πόρους, όπως ο λιγνίτης, «θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή».

Την αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη σύζευξη της βιομηχανικής και ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα εισηγήθηκε από το βήμα του Economistο διαχειριστής εταίρος της Metaxas & AssociatesLawFirmΑντώνης Μεταξάς, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας στην οποία -όπως είπε- πρώτα ορίστηκε το ποσό της τιμής της ενέργειας που καθιστά ανταγωνιστικούς τους βιομηχανικούς κλάδους και έπειτα ακολούθησε μία σειρά από ρυθμιστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτήν τη βάση.

«Μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, ιδίως εν μέσω της ρευστότητας η οποία χαρακτηρίζει την τρέχουσα διεθνή συγκυρία, αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η οποία στην πραγματικότητα καθιστά πιο ανεξάρτητες τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες», σημείωσε στο συνέδριο του Economistο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές, παρατηρώντας ότι «η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της συνοχής ανάμεσα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με γνώμονα συν τοις άλλοις την επίτευξη των στόχων προς το 2030 με τρόπο οικονομικά αποδοτικό».

Περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος τη φετινή χρονιά προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι οι αφίξεις τουριστών πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 19 εκατ. άτομα και τα έσοδα θα φτάσουν τα 13 δις ευρώ. Ανέφερε εξάλλου, ότι ο στόχος για το 2021 είναι να φτάσουν οι τουρίστες τα 22 – 24 εκατ. άτομα με έσοδα 19 δις ευρώ σε ετήσια βάση, περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβολή στο ΑΕΠ κατά 9 μονάδες κάθε χρόνο. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τουριστικών δράσεων από το ΕΣΠΑ, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις κυρίως στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, να θεσπιστεί το νέο πλαίσιο για τον αιγιαλό και να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης.

Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να εξελιχθεί σε κεντρικό πυλώνα για την έξοδο από την κρίση και θα μπορούσε να εισφέρει ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ περίπου 12,7 δισ. ευρώ υποστήριξε ο πρόεδρος της Capital Product Partners L.P. Ευάγγελος Μαρινάκης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών ομίλων, καθώς το λειτουργικό κόστος του ναυτιλιακού κλάδου στην Ελλάδα είναι κατά περίπου 23% χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο κόστος διεθνώς.

Tη μεγαλύτερη σύνδεση της ελληνικής ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία ανέδειξε ως στόχο από το βήμα του Economist ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τάχθηκε κατά της υψηλής φορολόγησης του κλάδου υπό την έννοια ότι τον καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό και τον στρέφει προς άλλες περιοχές όπως η Άπω Ανατολή.
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ναυτιλίας (στους Έλληνες πλοιοκτήτες αντιστοιχεί το 15% του παγκόσμιου στόλου) στάθηκε στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του ελληνικού στόλου: μεταξύ 8,8 και 9,2 ετών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό (τοποθέτησε τα πρώτα οφέλη εντός του 2015), σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα 17.000 σκάφη αναψυχής, υπό την επισήμανση ότι κάθε ένα από αυτά δημιουργούν 1,2 άμεσες θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούν εμμέσως άλλες 8-9.

Η πολιτική σταθερότητα, η προσέγγιση παραδοσιακών και νέων αγορών, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η άρση των επενδυτικών εμποδίων, η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, είναι οι βασικοί λόγοι που ανακάμπτει ταχύτατα ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι ο τουρισμός απασχολεί περίπου 1 εκατ. ανθρώπους στην Ελλάδα και βοηθά καθοριστικά στη σταδιακή έξοδο από την κρίση και την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων. Προέβλεψε επίσης αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος σε σχέση με τα περίπου 20 εκατ. τουρίστες που ήρθαν πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Για «απτά σημεία ανάπτυξης» έκανε λόγο στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για «σαφείς και θετικές» ενδείξεις αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στην κατηγορία “doing business” κατά 17 θέσεις και στην ανέλιξή της κατά 100 θέσεις στην κατηγορία “starting business”.
Επισήμανε δε την αύξηση κατά 46% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο ως ένα «μικρό δείγμα αλλαγής του κλίματος».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια της παθητικής αναμονής. Οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και με τη γνώση των περιορισμένων δυνάμεων που διαθέτουμε», σημείωσε, μιλώντας για την ανάγκη συνέχισης των «δομικών μεταρρυθμίσεων» με κεντρικό άξονα «λιγότερο κράτος, περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα»
«Να αποκηρύξουμε το φαύλο παρελθόν μας. Να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για σταδιακές φορολογικές μειώσεις και παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Τι θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα; Σταθερότητα και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο Chief Operating Officer της εταιρείας Tuvunu Δημήτρης Κρις, εστιάζοντας σε μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη του δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη σε ζητήματα όπως το φορολογικό σύστημα και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. «Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε, περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από τον ρόλο του εισαγωγέα στον ρόλο του παραγωγού και του εξαγωγέα.

Τα έσοδα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 2008 έχουν μειωθεί από 8 δις σε 4 δις (από 4,4 δις σε 2 δις τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας), υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής πληροφορικής της WIND Hellas Νικόλαος Κωσταράς, ο οποίος ωστόσο κατέληξε ότι «φαίνεται φως στο τούνελ». Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αναγκαία τη ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα.

Την πεποίθηση ότι με το λεγόμενο brain drain η Ελλάδα χάνει τον μεγαλύτερο πλούτο της εξέφρασε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Globo Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος σε ομιλία που παρέθεσε στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist μίλησε για «καλά ελληνικά μυαλά» τα οποία εξακολουθεί να χάνει η χώρα.

Την πεποίθηση ότι νέο αναπτυξιακό πρότυπο σημαίνει «εξωστρέφεια και διασαφήνιση – εξυγίανση της σχέσης ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» εξέφρασε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Βέττας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και μεταφοράς πόρων σε τομείς διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών και αγαθών.

«Φοβάμαι πως ζούμε ξανά αυταπάτες ότι μπορούμε να αναπτυσσόμαστε πάλι με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε και επισήμανε ότι η οικονομική προσαρμογή έως σήμερα στην ουσία έχει επιτευχθεί «δυστυχώς μέσω της ύφεσης».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε τομείς που χρήζουν βαθιάς μεταρρύθμισης, όπως η δημόσια διοίκηση, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και το εκπαιδευτικό σύστημα.Την πεποίθηση ότι η «νέα αστικοποίηση» των πόλεων διαμορφώνει μία νέα οικονομική πραγματικότητα η οποία καθιστά τις πόλεις φορείς μεγάλων αλλαγών που οδηγούν σε σημαντικά οφέλη εξέφρασε σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Αφού παρατήρησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά λειτουργούσε ως απλός διεκπεραιωτικός βοηθός της κεντρικής εξουσίας, μίλησε για την ανάγκη μιας σύγχρονης στρατηγικής με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα.
«Να βάλουμε άλλον συντελεστή στον παράγοντα πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για πρωτοβουλίες στα πρότυπα των παγκόσμιων τάσεων προς την «έξυπνη πόλη», με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Εύσημα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Όπως είπε, έχει γίνει καταπληκτική προσπάθεια στη δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση των ελλειμμάτων κατά περίπου 15 μονάδες από το 2009. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί κυρίως σε μεταρρυθμίσεις που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη, ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των εξαγωγών, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο τιμών, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του κόστους εργασίας κατά 20% σε σχέση με το 2009. Πάντως, επεσήμανε ο κ. Costello, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε κάποιους τομείς μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπου η Ελλάδα είναι στην 135η θέση διεθνώς από την 147η πέρυσι. Τόνισε παράλληλα, ότι θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα από τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και της χρηματοδότησης προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.

Στην ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα αναφέρθηκε ο ιδρυτής της Dynacom Tankers Management Γεώργιος Προκοπίου σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρχει φιλική προσέγγιση των επιχειρηματιών και ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος προορισμός για τα γιότ και επεσήμανε ότι ο Πειραιάς θα πρέπει να γίνει το κέντρο της διεθνούς ναυτιλίας και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τους ξένους πλοιοκτήτες να φέρουν τα πλοία τους στο κεντρικό λιμάνι της χώρας.

Τέλος, Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας» εξέφρασε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.
Όπως είπε, η εξάρτηση από τη ρευστότητα του ELA έχει μειωθεί πλέον κοντά στο μηδέν, ενώ η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ μειώνεται συνεχώς (τώρα βρίσκεται κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα των περίπου 50 δισ. €).

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ποσοστό των δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζονται από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα ευρωπαϊκά ταμεία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι ο χειρισμός τους αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες δεδομένου του ουσιαστικού μεγέθους τους, παρά το γεγονός ότι η κάλυψή τους με προβλέψεις υπερβαίνει το 50% στο σύνολο του τομέα (συνολικά 35 δις).

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.