Μπόρις Νεμτσόφ : Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να γίνει «βασιλιάς»

Παιχνίδι της μοίρας αποτελεί το γεγονός ότι ο εξέχων ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ δολοφονήθηκε έξω από το Κρεμλίνο καθώς θα μπορούσε να γίνει σε μια χρονική συγκυρία Πρόεδρος της Ρωσίας αντί του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπήρξε μια στιγμή κατά την οποία ο Νεμτσόφ θα μπορούσε να γίνει ο πιο ισχυρός πολιτικός άνδρας της μετα-σοβιετικής Ρωσίας.

Το 1999 η υγεία του τότε προέδρου Μπόρις Γέλτσιν έχει κλονιστεί και φέρεται, αναφέρει η βρετανική The Telegraph, να εξετάζει να χρίσει το Νεμτσόφ, έναν πολιτικό καριέρας,  ως διάδοχό του. Αντ’ αυτού χρίζει τον τότε πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύοντας ότι είναι η μετριοπαθής φιγούρα που η  είχε ανάγκη η Ρωσία τότε.

Δεκαέξι χρόνια μετά, ο Πούτιν είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Νεμτσόφ είναι νεκρός, πυροβολήθηκε μόλις λίγα μέτρα  έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Οι τύχες των δύο ανδρών ήταν εντελώς διαφορετικές. Ο Πούτιν έχει σταθεροποιήσει την εξουσία του και ο Νεμτσόφ ο άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να έχει διαδεχθεί τον Γιέλτσιν έγινε ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του.

Ο 55χρόνος Νεμτσόφ, σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν την πολιτική εξελιξή του, ήταν ένας καταξιωμένος και δείνος ρήτορας (από νεαρή ηλικία) και ένας από τους βασικούς ομιλητές στις μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης του 2012 όταν ο Πούτιν επανήλθε στην προεδρεία της χώρας.

Ο Νεμτσόφ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως νεαρός μεταρρυθμιστής ο οποίος εργάζονταν στο βιομηχανικό κέντρο του Nizhny Novgorod, όπου αργότερα έγινε Περιφερειάρχης σε ηλικία μόλις 32 ετών.Αφού υπηρέτησε στο συγκεκριμένο αξίωμα για έξι χρόνια, κατάφερε και εισήλθε στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της προεδρίας Γιέλτσιν όπου διατέλεσε πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός την περίοδο 1997-98.

Ενώ αρχικά στήριξε στις προεδρικές εκλογές τον Πούτιν αποκαλώντας τον «υπεύθυνο και ειλικρινή»,  στη συνέχεια άλλαξε γρήγορα γνώμη και έγινε ένας από τα πιο κύριους αντιπάλους του.

Ο Νεμτσόφ ήταν ένας από τους ιδρυτές της Union of Right Forces ενός φιλελεύθερου κόμματος, ηγέτης του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και βουλευτής της αντιπολίτευσης όπου και επέκρινε τον Πούτιν για περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αν και ο Νεμτσόφ συνέχιζε να αποτελεί βασική μορφή στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σ είχε εντούτοις κατά την τελευταία δεκαετία σταδιακά αποσυρθεί και μια νεότερη γενιά των ηγετών της ρωσικής  αντιπολίτευσης  βγήκε στο πρσοκήνιο για να αναλάβει τα ηνία της.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.