Με χαμηλή συμμετοχή και καταγγελίες για παρατυπίες διεξήχθησαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, τα πρώτα exit poll δείχνουν προβάδισμα του GERB

Οι κάλπες έκλεισαν στην Βουλγαρία, αλλά συνεχίζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με exit poll, το κεντροδεξιό κόμμα GERB έλαβε 33.9%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 16.1%, το φιλελεύθερο Κίνημα δικαιωμάτων και ελευθεριών 14%, ο δεξιός συνασπισμός Μεταρρυθμιστικό μπλοκ 8.6%, ο εθνικιστικός συνασπισμός Πατριωτικό μέτωπο 6.3% και το κόμμα Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία 5.6%. Πιθανότητα να ξεπεράσουν το όριο του 4% και να μπουν στην Βουλή έχουν το κόμμα ABV και το εθνικιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των exitpoll, στο νέο Κοινοβούλιο θα μπουν 7 ή 8 πολιτικές δυνάμεις, αλλά καμία τους δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίζουν να ανακοινώνονται αργά το βράδυ, αλλά η μέχρι τώρα πρακτική δείχνει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας και η ποσοστιαία αναλογία μεταξύ των κομμάτων θα είναι γνωστά την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, η Κεντρική εκλογική επιτροπή (ΚΕΕ) θα πρέπει να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα το αργότερο την Πέμπτη 9η Οκτωβρίου.

Μέχρι τις 17:00 είχε ψηφίσει το 39,5% του εκλογικού σώματος ενώ έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για περισσότερες από 200 περιπτώσεις παραβίασης της μυστικότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.