Χατζηδάκης: Xαιρόμαστε που οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ στα ενεργειακά

Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Πρώτο πρόγραμμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «υπάρχει ένα project, το οποίο λέγεται EuroAsia Interconnector, το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, το 2014» και πρόσθεσε: «Συζητάμε με την Κυπριακή πλευρά, γιατί έχουν προκύψει κάποιες διαφορές, ως προς την ταχύτητα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί το έργο. Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίσαμε στην εταιρεία, και φυσικά πρωτύτερα στην κυπριακή κυβέρνηση, είναι ότι εμείς βεβαίως θέλουμε τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διάσκεψη της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας και των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα με επίκεντρο την κατασκευή του αγωγού East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. «Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας η συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ στα ενεργειακά θέματα-και χαιρόμαστε που την συνεργασία αυτή την ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο ορόσημα: ως προς τη ρευστότητα της επιχείρησης θα πρέπει ως τις 24 Σεπτεμβρίου που θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, που είναι υποχρεωτική με βάση το νόμο περί εισηγμένων εταιρειών να έχουν προχωρήσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε να μην υπάρξει ζήτημα για την ευστάθεια και βιωσιμότητα της εταιρείας. Και όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα, το ορόσημο είναι η 31η Οκτωβρίου, οπότε αυτά τα μέτρα (στα οποία περιλαμβάνονται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου) θα πρέπει να συζητηθούν με την Κομισιόν, γιατί υπάρχουν και κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις.

ViaDiplomacy Newsroom