Χωρίς αεροπλανοφόρο το Ναυτικό των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο το ερχόμενο Φθινόπωρο

Χωρίς την παρουσία των αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού θα μείνουν οι συμμαχικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο το ερχόμενο Φθινόπωρο εν μέσω επιχειρήσεων κατά της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS.

Ο λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι η αναγκαία επιστροφή του πλοίου μαζί με την δύναμη κρούσης που το συνοδεύει στην βάση του για ανεφοδιασμό συντήρησης και ξεκούραση των πληρωμάτων τα οποία επιχειρούν στην περιοχή για σχεδόν 10 μήνες.

Το κενό της απουσίας του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt (CVN-71) θα διαρκέσει ένα ή δυο μήνες μέχρι την άφιξη στον Περσικό Κόλπο του αντικαταστάτη του USS Harry S. Truman (CVN-75).

Οι αυξημένες υποχρεώσεις του Αμερικανικού Ναυτικού σε ολόκληρο τον πλανήτη η προσπάθεια διατήρησης μέχρι κα δύο αεροπλανοφόρων σε ορισμένες περιοχές του κόσμου σε συνδυασμό με την μείωση των αμυντικών δαπανών για τα επόμενα χρόνια ανάγκασε την ηγεσία του Ναυτικού των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση παρά τα προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν στις επιχειρήσεις κατά των Ισλαμιστών.

Το USS Theodore Roosevelt (CVN-71) μεταφέρει μεταξύ άλλων 48 αεροσκάφη κρούσης F/A-18E/F Super Hornet τα οποία επιχειρούν κατά των ισλαμιστών.

Η απουσία αυτής της δύναμης θα πρέπει να καλυφτεί από την αποστολή περισσότερων αμερικανικών αεροσκαφών στο Μπαχρέϊν ή στην Ιορδανία.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Ναυτικό των ΗΠΑ εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν το USS Theodore Roosevelt (CVN-71) θα μπορούσε να παραμείνει στην περιοχή για δύο ακόμη μήνες μέχρι την άφιξη του USS Harry S. Truman (CVN-75) όμως αυτό θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στο ήδη εξασθενημένο πλήρωμα.

Οι πρόσφατες περικοπές του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού και η απόφαση για την διατήρηση ενός Στόλου με 10 και όχι 11 όπως προβλεπόταν αεροπλανοφόρων, η διακοπή εργασιών επισκευών στα αμερικανικά ναυπηγεία και η διατήρηση δύο τουλάχιστον αεροπλανοφόρων στον Περσικό Κόλπο την περίοδο 2011-2013 έχουν προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Ναυτικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγυηθεί την διαρκή παρουσία αεροπλανοφόρων σε ορισμένες από τις προσδιορισμένες περιοχές μέχρι το 2016.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.