Χωρίς social media η Τουρκία

Αποκλεισμένοι από στο Twitter, το YouTube και το Facebook είναι οι Τούρκοι πολίτες με εισαγγελική απόφαση.

Οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση λόγω της ανάρτησης φωτογραφιών του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ κατά τη διάρκεια της ομηρίας του, στις οποίες εικονίζεται με το πιστόλι στον κρόταφο με φόντο τα σύμβολα της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Η επίμαχη φωτογραφία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε 166 συνολικά ιστοσελίδες, αμέσως μετά την ομηρία του εισαγγελέα στο γραφείο του, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Τρίτη.

Ήδη έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα κατά επτά εφημερίδων που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του εισαγγελέα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από το εξάωρο θρίλερ ομηρίας της 31ης Μαρτίου στο δικαστικό μέγαρο της περιοχής Τσαγλαγιάν.

Έγγραφο που εστάλη από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης προς την τουρκική ένωση τηλεπικοινωνιακών παρόχων ζητά από τις εταιρείες μέλη του να απαγορεύσουν την πρόσβαση προς τα τρία αυτά δίκτυα.

Πολλοί πάροχοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα έως το μεσημέρι της Δευτέρας και αναμένεται ότι άμεσα θα εφαρμόσουν την απαγόρευση όλοι, μεταδίδει στην ηλεκτρονική πύλη της η εφημερίδα Hurriyet.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πάντως ήδη εγχειρίδια για τρόπους παράκαμψης της απαγόρευσης ώστε οι χρήστες να φαίνεται ότι μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα από χώρες του εξωτερικού.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του ομήρου εισαγγελέα, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο είχε απαγορεύσει στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απ’ ευθείας εικόνες από το γεγονός.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.