Χρηματοδότηση 110 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο IGB

Την χορήγηση δανείου ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την κατασκευή του αγωγού IGB, μήκους 182 χλμ. που θα συνδέσει την Βουλγαρία με την Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η υλοποίηση του εν λόγω αγωγού, όπως επισημαίνεται, σε συνδυασμό με άλλα έργα φυσικού αερίου στην περιοχή (FSRU Αλεξανδρούπολης, αγωγός TAP) θα βοηθήσει σημαντικά στην διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η Βουλγαρία προσβλέπει στην έναρξη της λειτουργίας του αγωγού IGB μέχρι το τέλος του 2020 προκειμένου να εξασφαλίσει εναλλακτικές ως προς την Ρωσία πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της εγχώριας αγοράς.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στην Σόφια, υπεγράφη η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, ο αγωγός IGB θα συνδέει την Κομοτηνή με την Stara Zagora δημιουργώντας ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πέραν του Σιδηροκάστρου.

Ο αγωγός IGB, ο οποίος θα έχει δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αρχικά προβλέπεται να λειτουργήσει μεταφέροντας ποσότητες της τάξης των 3 δισ. Κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, με έδρα την Βουλγαρία και μετόχους την βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και την κοινοπραξία IGI Poseidon (50%), στην οποία μετέχουν η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison

ViaDiplomacy Newsroom