Δεν πείθει η προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν τα social media

Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Απαισιόδοξα εμφανίζονται τα social media στο να συμβεί μια συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για πυρηνικό πρόγραμμα που θα αλλάξει και τις γεωπολιτικές ισορροπίες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Η ομάδα των P5 + 1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έχουν βάλει χρονικό οριο την 30η Ιουνίου για να δηλώσει η Τεχεράνη αν θα αποδεχθεί μια συμφωνία για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα άρση οικονομικών κυρώσεων.

Τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι ΗΠΑ και Ιράν καταγράφουν σε social media και το ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 24/05 – 01/06 2015 συνολικά 17767 αναφορές. Τα social media εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα για ΗΠΑ και Ιράν υποδηλώνοντας ότι οι μεγάλες διαφορές, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο και το οι εσωτερικές αντιδράσεις εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η δίκη του ανταποκριτή του 39χρονου ανταποκριτή της Washington Post του αμερικανό- ιρανού δημοσιογράφου Τζέισον Ρεζαγιάν ο οποίος κατηγορείται για «κατασκοπεία», «συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις», «συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών και προπαγάνδα σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», κυριαρχεί στο διαδίκτυο και είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η Τεχεράνη αντιλαμβάνεται τις εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με το Ιράν βάση της οποίας η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν πλήξει την οικονομία της. Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο μετριοπαθείς ιρανός ομόλογός του Χασάν Ρουχανί έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα εσωτερικό μέτωπο. Οι σκληροπυρηνικοί του αμερικάνικου Κογκρέσου αντιδρούν σε μια συμφωνία διότι έχουν επιφυλάξεις ότι δεν θα εγκαταλείψει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Ρουχανί από την πλευρά του αντιμετώπιζει τις επικρίσεις των συντηρητικών κύκλων που εκτιμούν ότι το Ιράν θα «πουλήσει» την εθνική του ασφάλεια χωρίς να πάρει άμεσα οικονομικά ανταλλάγματα.

Το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι οι επιθεωρήσεις στις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς και τα ερωτήματα που κληθούν να απαντήσουν οι επιστήμονές που εργάζονται εκεί.

H ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται απαισιόδοξη στην πιθανότητα μια συμφωνίας ΗΠΑ- Ιράν. Τα δημοσιεύματα του διαδικτύου δείχνουν ότι έχει μια επιφανειακή γνώση για το πώς εξελίσσονται οι σύγχρονες σχέσεις των δυο δυνάμεων. Τo σύνολο των social media φαίνεται να αγνοεί το πώς μια συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν θα αλλάξει την ισορροπία σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη και το πώς μπορεί να συνεισφέρει στην επιβολή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.