Το διακύβευμα για τον ελληνικό λαό από τη μη εκλογή Προέδρου – O πρωθυπουργός δεν φοβάται πιθανές εκλογές

Η τελευταία ψηφοφορία της Δευτέρας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσει τους 180 απαραίτητους ψήφους και το πιο πιθανό είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογικές περιπέτειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, τα μέχρι σήμερα οικονομικά επιτεύγματα καθώς και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκοντας να ανατρέψει τα δεδομένα εξήγησε σε σαββατιάτικη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ ότι το εθνικό συμφέρον απαιτεί την εκλογή ΠτΔ και επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δεν συναινούν λέγοντας ότι η «άρνηση εκλογής νέου Προέδρου στην Τρίτη εκλογή, σημαίνει ότι όσοι το κάνουν, συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα –Καμμένου. Δηλαδή, με τον πολιτικό εκβιασμό».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και στο ενδεχόμενο εκλογών δηλώνοντας ότι «αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε» και έδειξε πεπεισμένος ότι ο Έλληνας πολίτης δεν «θα δεχθεί να τον ξαναφέρουν με εύκολες υποσχέσεις πίσω στο χείλος του γκρεμού, όπου βρισκόταν πριν δυόμισι χρόνια. Δεν θα κάνει δύο φορές το ίδιο λάθος μέσα σε πέντε χρόνια».

Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του για συναινετική εκλογή ΠτΔ και για διενέργεια εκλογών στο τέλος του 2015. Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή εθνικές εκλογές καθότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και το αβέβαιο αποτέλεσμα μια πιθανής εκλογικής αναμέτρησης. Ουσιαστικά ο ελληνικός λαός επιθυμεί την πολιτική σταθερότητα παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και δεν θέλει πειραματισμούς και πολιτικές εξελίξεις υψηλού ρίσκου.

Η περίπτωση μη εκλογής ΠτΔ και προσφυγή στις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου / 1 Φεβρουαρίου 2015 αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε δύσκολα μονοπάτια και σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας για τους εξής λόγους:

1) ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μια παγιωμένη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ποσοστού έως και 4%. Η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει μια νίκη με 35% + που θα του δώσει το μπόνους των 50 εδρών δεν φαίνεται εφικτή, ακόμα και αν υλοποιηθεί και το σενάριο που μιλάει για διάλυση της ΔΗΜΑΡ και την κάθοδο των στελεχών της υπό το ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά την πρώτη θέση αλλά δεν μπορεί να βρει εταίρους για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ παλαιότερα έλεγε ότι θα κυβερνήσει σε συνεργασία με άλλα κόμματα που ανήκουν στο αντί-μνημονικά μπλοκ, τώρα ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και η αποχώρηση και μετακίνηση στελεχών της προς το Ποτάμι έριξαν «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις των δυο κομμάτων οι οποίες είναι χειρότερες από ποτέ αφού έχουν πια μετεξελιχθεί σε αντιπαράθεση επι προσωπικού επιπέδου. Επιπλέον η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το άλλο μέλος της συγκυβέρνησης. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί για καλλιέργεια «ψεύτικων ελπίδων. Η Χρυσή Αυγή από την πλευρά της αν και τάσσεται κατά της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, είναι ορκισμένος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι μόνοι που έχουν απομείνει για μια συνεργασία είναι οι ΑΝΕΛ που ευελπιστούν να καταστούν ο ρυθμιστής μιας μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις θεμελιώδης ιδεολογικές τους διαφορές σε θέματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση, την εσωτερική ασφάλεια, την εθνική άμυνα και τα εθνικά θέματα. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η είσοδος των ΑΝΕΛ στη βουλή καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους εμφανίζουν στο όριο.

3) την απουσία μιας έμπειρης διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα μπορούσε να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την ΠΑΣΟΚ Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και ασταθής αυξάνοντας την αβεβαιότητα και επιβαρύνοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην εξωτερική πολιτική καθώς συμπίπτει και με κρίσιμες εξελίξεις που θα επηρεάσουνε τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο που είναι διαχρονική μπορεί σκόπιμα να κλιμακωθεί. Η πρόσφατη προκλητική κίνηση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα ελληνό – τουρκικά σύνορα όπου ευρισκόμενος στην ελληνική πλευρά των συνόρων αναρωτήθηκε αν είναι στην ελληνική ή τουρκική πλευρά, ίσως να ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα προς στην ελληνική κυβέρνηση (έστω με αυτό τον τρόπο) ότι μπορεί να επισκεφθεί και τη Θράκη.

Επιπλέον θα πρέπει να μας ανησυχούν οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ όπου θα διεξαχθούν εκλογές το Ιούνιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Κυπρού – Ισραήλ – Αίγυπτου. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η έλλειψη σχηματισμού μιας ελληνικής κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις θα φέρει σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση τη χώρα μας αφού για μια ακόμα φορά θα αποδειχτεί ότι δεν έχει μια διαχρονική εξωτερική πολιτική. Εξέλιξη που θα την καταστήσει αναξιόπιστη στη διεθνή διπλωματική σκηνή και θα απομακρύνει την Αθήνα ακόμα και από στενούς συμμάχους όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτο.

Η επανάληψη των εκλογών για δεύτερη ίσως και για τρίτη φορά, δεν συμφέρει πρωτίστως τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, τους εξαγωγείς, το εμπόριο και τον τουρισμό. Θα υπάρξουν δυσκολίες στην εισαγωγή των πρώτων υλών αφού οι προμηθευτές θα ζητούν προκαταβολή 100% της αξίας των πρώτων υλών και οι πελάτες πολύ δύσκολα θα δέχονται τις ελληνικές εγγυητικές επιστολές. Το εγχώριο εμπόριο θα δοκιμαστεί για μια ακόμα φορά αφού θα δημιουργηθεί αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας. Ο τουρισμός, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας ήδη αντιμετωπίζει 50% μείωση στις προκρατήσεις για την τουριστική σεζόν του 2015, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν θετικότατες.

Τέλος μια ακόμη παράμετρος των πολιτικών εξελίξεων που προδιαγράφονται θα είναι και το «πάγωμα» σημαντικών επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργούσαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξάναν σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας (εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέσα στο 2015 κατά 2.9%, η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη).

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.