Διαρκής εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης των ΤΕ Εθνοφυλακής περιοχής Ν. Ροδόπης

Στον Εξομοιωτή Βολής Όπλων ΠΖ στην εκπαιδεύτηκαν οι Εθνοφύλακες ΠΕ Ροδόπης σε μια δραστηριότητα αναβάθμισης του επιπέδου εκπ/ση τους υπό το πλαίσιο του έτους “Εθνοφυλακής και Εφέδρων”.

Οι Εθνοφύλακες ακολουθούν την πρακτική των σχηματισμών του ΕΣ σε εκπαίδευση με εξομοιωτές βολής φορητού οπλισμού ή εξομοιωτές τακτικής-βολής αρμάτων μάχης, καθώς η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του στρατεύματος, ενισχύει την  μεθοδικότητα, οργάνωση, εξαγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων και φυσικά, την ονομαζόμενη ανατροφοδότηση «Feedback».

Όσον αφορά στην εκπαίδευση στους εξομοιωτές, πλέον μία νέα γενιά Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών έχει στενή επαφή με αυτά τα τόσο εξελιγμένα εκπαιδευτικά σύστημα, εκπαιδεύονται και εκτελούν εικονικές ασκήσεις με τη βοήθεια αυτών των συστημάτων, αποκομίζοντας, έτσι, μεγάλη αυτοπεποίθηση στο χειρισμό των οπλικών συστημάτων, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων και ελαχιστοποίηση του κινδύνου για ανθρώπινα ατυχήματα και  φθοράς του υλικού.

Οι έμπειροι Εθνοφύλακες γνωρίζουν ότι  ο εξομοιωτής δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία που αποκτά ο μαχητής πραγματοποιώντας βολές με πραγματικά πυρά και συμμετέχοντας σε ασκήσεις. Οι εξομοιωτές ενισχύουν την γνώση του οπλικού συστήματος από τον χειριστή και την εξοικείωση του με τη τεχνική της βολής αλλά η εμπειρία με τον κρότο και την μυρωδιά της πυρίτιδας ή τα λασπωμένα άρβυλα από το πεδίο βολής έχουν άλλη χάρη.

Γι’αυτό το λόγο  τα προγράμματα εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων, περιλαμβάνουν και  τα λεγόμενα σύνθετα σενάρια ασκήσεων, με απροειδοποίητες εμπλοκές οπλισμού και δυσλειτουργίες των οπλικών συστημάτων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, όπου θα απαιτηθεί από τον εκπαιδευόμενο να αποκαταστήσει τη βλάβη-δυσλειτουργία με συγκεκριμένο τρόπο σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί , ότι το Σάββατο είχε προηγηθεί η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας των ΤΕ Εθνοφυλακής.. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους πολίτες που διασκέδαζαν να μεταμορφωθούν σε λίγες ώρες σε οπλίτες που υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.