Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην αλβανική κυβέρνηση για την εθνικιστική επίθεση στη Δερβιτσάνη

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα απαράδεκτα γεγονότα στο ελληνικό μειονοτικό χωριό της Δερβιτσάνης από Αλβανούς εθνικιστές προέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα που η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση και επιβεβαιώνει την σοβαρότητα της καταστάσεως αφού οι Αλβανοί εθνικιστές προκάλεσα ζημιές και προπηλάκισαν Έλληνες μειονοτικούς στο εν λόγω χωριό. Το διάβημα παραδόθηκε από τον Έλληνα πρέσβη με εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Ο Έλληνας πρέσβης ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να καταδικάσει τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα λίγη ώρα μετά την απαράδεκτη αλβανική προβοκάτσια μέσα στο γήπεδο όπου διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι.  Υπενθυμίζεται ότι όλα συνέβησαν όταν τηλεχειριζόμενο αεροπλανάκι πέταξε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν, το οποίο έφερε τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιελάμβανε ακόμα και την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.

Ο Ροκανάς ζήτησε, επίσης από την αλβανική κυβέρνηση, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης στο ελληνικό μειονοτικό χωρίο. Επίσης ζήτησε την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, εν όψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Ροκανάς μετέφερε την έντονη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, ενώ επεσήμανε ότι ανάλογα περιστατικά συνιστούν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Γεγονότα όπως η απρόκλητη επίθεση των Αλβανών εθνικιστών στην Δερβιτσάνη αποδυναμώνουν την προσπάθεια της γειτονική χώρας να ενταχτεί στην ΕΕ, ενώ ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του.

ViaDiplomacy Newsroom