Διεθνής καμπάνια από την Τουρκία για να αποδείξει ότι αυτή είναι που επιδιώκει τον Διάλογο

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι δόθηκε εντολή στο πολεμικό ναυτικό και η οποία ανέφερε, «δεν θα ανοίξετε εσείς πρώτοι πυρ».

Το δημοσίευμα με τίτλο «Ας μην ανοίξουμε εμείς πυρ πρώτοι» είναι μέρος μια προσπάθειας της Τουρκίας να επηρεάσει την Διεθνή κοινή γνώμη, και να περάσει το προφίλ της χώρας η οποία επιδιώκει τις συνομιλίες και όχι την σύγκρουση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα η εντολή είναι, «δεν θα ανοίξετε πυρ εσείς πρώτοι. Αν υπάρξει κίνηση από την απέναντι πλευρά θα κάνετε αυτό που πρέπει».

Όμως πριν η Τουρκία δώσει αυτή την προπαγανδιστική εντολή στο Πολεμικό της ναυτικό, σωτις 8 Αυγούστου, όταν ξεκινούσε η προκλητικότητα της Τουρκίας με το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, το «V» σε άρθρο του με τίτλο Σύμμαχος της Ελλάδας: «Μην χτυπήσετε πρώτοι» σημείωνε «το σενάριο; (μόνο για τέτοιο μπορούμε να μιλάμε) Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα κλιμάκωσης και όταν η Τουρκία τολμήσει την γεώτρηση, η Ελλάδα θα χτυπήσει. Εδώ είναι και η προτροπή Συμμάχου χώρας, «μην χτυπήσετε πρώτοι». Αυτή η φράση θα είναι η δεύτερη φορά που ακούγεται στην Μεσόγειο»

Την Τετάρτη, με επιστολή του στην εφημερίδα The Guardian, Τούρκος Διπλωμάτης ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο, αλλά η Ελλάδα αποφεύγει και καθυστερεί από την μεριά της τον διάλογο αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εφημερίδα στις 16 Αυγούστου με ένα σκληρό της άρθρο χαρακτήριζε τον Ερντογάν «νταή και απειλή»

«Χρειάζεται να αναπαράγει την αλαζονική εικόνα του κάθε μέρα», ανέφερε το δημοσίευμα ενώ συνέχιζε «οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στρουθοκαμηλίζουν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να αγνοούν, να αποφεύγουν ή να υποβαθμίζουν επ’ αόριστον το πρόβλημα Ερντογάν, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα φύγει. Η μετατροπή της Τουρκίας σε κακοποιό στοιχείο είναι μια πολύ πραγματική, άμεση και επικίνδυνη προοπτική. Κανείς δεν φαίνεται να έχει ένα σχέδιο συγκράτησης του Ερντογάν. Και ένα τέτοιο σχέδιο καθίσταται απαραίτητο ολοένα και περισσότερο».

ViaDiplomacy Newsroom