Σύμμαχος της Ελλάδας: «Μην χτυπήσετε πρώτοι»

Στο Viadiplomacy έχει γραφτεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 ότι οι Διπλωματικές διαδικασίες έχουν λάβει τέλος για την Ελλάδα.

Και όταν αναφέρω έχει λάβει τέλος, δεν εννοώ φυσικά ότι η χώρα δεν είναι διατιθεμένη να συνομιλήσει με την Τουρκία η οποιαδήποτε άλλη χώρα. Άλλωστε για σχεδόν 40 χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι χώρα της συνεννόησης με τους γείτονες της. Με την Βουλγαρία και τους κάθετους οδικούς άξονες – διαχείριση υδάτων, με την Βόρεια Μακεδονία και το δανεικό όνομα, με την Αλβανία και ανοχή που έχει επιδείξει, και πριν λίγες ημέρες με την Αίγυπτο, η Αθήνα αποτελεί παράδειγμα νομιμότητας , συνεννόησης και συμβιβασμού

Διαβάστε επίσης: Οι σύμμαχοι στηρίζουν την Ελλάδα για την απόφαση της

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου

Όμως, οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που το δίλημμα της Ελληνικής Διπλωματίας και της Ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι πως θα αντιδράσει σε ένα ενδεχόμενο παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι ξεκάθαρο το Σύνταγμα όπως ανέφερε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αλλά αν θα προχωρήσει σε αυτές τις διαδικασίες με τις οποίες θα λαβώσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία. Η γειτονική χώρα διανύει την χειρότερη περίοδο με τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Τούρκος Πρόεδρος να είναι πλέον ανεξέλεγκτα.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία ψάχνει στην Ελλάδα το δικό της «Γιομ Κιπούρ»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου 2020

Η δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος για τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο εσωτερικό η αποφασιστική στάση της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο δεν έχει απομυθοποιήσει μόνο το αφήγημα των «άτολμων» Ελλήνων, αλλά δημιουργεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αντίστασης στα Ανατολικά της Τουρκίας και στις περιοχές των Κούρδων. Προς αυτή την κατεύθυνση, της δημιουργίας έντασης, πιέζουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οι οποίοι έχουν πάρει υπο την προστασία τους όλους τους «ορφανούς» ακραίους ισλαμιστές που βρίσκονται μέσα στην Τουρκία και προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ και χώρες της Αφρικής.

Όμως ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι η Ρωσία. Η σχέση Ερντογάν – Πούτιν είναι άγνωστη και ουδείς γνωρίζει -πλην του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- σε πιο σημείο έχει φτάσει η εξάρτηση του Τούρκου Προέδρου. Μια σύγκρουση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα εξυπηρετούσε κυρίως τα σχέδια της Μόσχας δημιουργώντας μια ένταση φθοράς για τα επόμενα -τουλάχιστον- δέκα χρόνια αναβάλλοντας σημαντικά ενεργειακά έργα όπως ο EastMed.

Τελείωσε η Διπλωματία και ανοχή – Η Τουρκία στην Ελλάδα θα αποδείξει αν κάνει ότι λέει

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020

Αυτόν τον «πόλεμο φθοράς» δεν θα μπορούσε να τον αντέξει η Ελλάδα και θα την έβγαζε από την πορεία που έχει χαράξει. Όπως έχει τονιστεί ξανά στο μέσο αυτό, θερμό επεισόδιο δεν θα υπάρξει. Αν η Τουρκία δημιουργήσει κρίση θα είναι σύγκρουση από τον Έβρο μέχρι όπου επιλέξει αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα κυριαρχήσει σε μια τέτοια σύγκρουση, όμως και οι δύο χώρες θα έχουν χάσει. «Νικητής» θα είναι όποιος χάσει τα λιγότερα και δεν εννοώ μόνο οικονομικά.

Το σενάριο; (μόνο για τέτοιο μπορούμε να μιλάμε) Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα κλιμάκωσης και όταν η Τουρκία τολμήσει την γεώτρηση, η Ελλάδα θα χτυπήσει. Εδώ είναι και η προτροπή Συμμάχου χώρας, «μην χτυπήσετε πρώτοι»

Αυτή η φράση θα είναι η δεύτερη φορά που ακούγεται στην Μεσόγειο

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.