Οι σύμμαχοι στηρίζουν την Ελλάδα για την απόφαση της

Κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πίσω από τις κλειστές πόρτες ,εξήγησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τυχόν προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε λόγο για «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο, όπως αναφέρει είχε αναφέρει η εφημερίδα «Εστία» εξήγησε πως η χώρα μας θα αντιδράσει σε περίπτωση που αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Κι αν χάσετε;», ρώτησε χαρακτηριστικά σε εκείνο το σημείο τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την «Εστία». «Δεν θα χάσουμε, κ. πρόεδρε», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απάντηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν προέκυψε από τον διάλογο της στιγμής, αλλά είναι μια απόφαση της Ελλάδας η οποία γνωρίζει πολύ καλά πως για να έχει την στήριξη των συμμάχων, θα πρέπει η ίδια να αποδείξει πως είναι διατεθιμένη να υπαρασπιστεί τα συμφέροντα της.

Ναι, η πολιτική και η συμπεριφορά του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα θα ήταν πολύ διαφορετική αν απέναντι του είχε μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα είχε ενδοιασμούς για την στάση απέναντι στην Τουρκία, οι δηλώσεις του Στειτ Ντιπαρτμεντ θα είχαν άλλο περιεχόμενο, η Γαλλία, το Ισραήλ η Αίγυπτος, ακόμα και η Ιταλία θα είχαν μια τελείως διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων και τελείως διαφορετική στάση, αν η Ελλάδα δεν ήταν αποφασισμένη.

«Η αντίδραση της Ελλάδας είναι μονόδρομος, και σε αυτή την περίπτωση η αποφασιστικότητα θα κρίνει την στάση των Συμμάχων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι τελευταίοι αν και έχουν τον «εμφύλιο» τους σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως η σκληρή στάση της Ελλάδας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους «Τουρκόφιλους. Τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε όλους τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ρώσους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί αμφισβητηθεί. Μένει να αποδειχθεί αν η Ελλάδα έχει απειλήσει με το πιο δυνατό της όπλο έναντι της Τουρκίας, έναν τοπικό, σύντομο ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα πλήξει την Ελλάδα και θα στείλει την Τουρκία σε ημερομηνίες του 1913»

Η παραπάνω παράγραφος είναι από  άρθρο του Viadiplomacy (5/3) με τίτλο Η Διπλωματία φτάνει στο τέλος της – Η Ελλάδα ενημέρωσε Συμμάχους και «Συμμάχους» . Είχε προηγηθεί όμως ένα ακόμα πιο σαφές μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την συνάντηση τους στην Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Τότε μέσω των καναλιών επικοινωνίας των δύο χωρών, είχε φτάσει στον Ερντογάν σαφές μήνυμα, η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει ανοιχτά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ένα μήνα μετά ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και είχε την παραπάνω συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο.. Στην επίσκεψη αυτή επίσης, η Αμερικανική πλευρά, ειδικά αυτή που πιέζει για σκληρή στάση προς την Ρωσία και ανάδειξη Ελλάδας – Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως πιο φερέγγυες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενημερώθηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αποφασιστικά.

Η Ελλάδα μέχρι το τέλος θα προσπαθήσει να ασκήσει την δική της πολιτική και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το προφίλ της στην διεθνή κοινή γνώμη. Μια δυτική χώρα, δημοκρατική, απόλυτα πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, που συζητά και λύνει τα προβλήματα με τους γείτονες με διάλογο.

Αυτή η πολιτική είναι απόλυτα ορθή και όπως έχει αποδειχθεί και αποτελεσματική. Όσο και αν κάποιοι, ακραία αντιπολίτευση, σχολιαστές, δημοσιογράφοι και τμήμα του Ελληνικού λαού, αισθάνονται αηδία για το πολιτικό σύστημα και την χώρα τους, επειδή δεν σκοτώνει και δεν καταρρίπτει Τούρκους, η πολιτική αυτή είναι που ακόμα και σήμερα κρατά την Ελλάδα ασφαλή.

Και επειδή από αυτό το μέσο πολλές φορές αναφερθήκαμε στο λαό, έναν λαό που δεν ξέρει και δεν θέλει στο τέλος να εκτιμά την χώρα του, να αποδείξει αυτός ο λαός τι είναι διατεθειμένος να χάσει, ώστε να ανέβει προς τους συμμάχους μας και η γεωστρατηγική αξία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και η χώρα έκλεισαν το ραντεβού με την ιστορία, να δούμε πως θα έρθει ο λαός στο ραντεβού αυτό.


Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.